Beograd

[ Izvor: Novaekonomija.rs ]

28. 02. 2024. 15:56 1

Nova rekonstrukcija Slavije: Šta je razlog?

Vlada Srbije donela je rešenje kojim je utvrdila javni interes za eksproprijaciju, odnosno administrativni prenos nepokretnosti zbog izgradnje pešačakog koridora na Slaviji.

Ispod te promenade planirana je podzemna trasa metro linije 2 i ona će izlaziti na ulicu Svetozara Markovića i Kralja Milutina, odnosno povezivaće otvorene javne prostore: park Manjež i trg Slavija, piše Novaekonomija.rs.

Ovo rešenje Vlada je donela saglasno sa informacijom o lokaciji od 10. marta 2022. godine, koji je izdao Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda i u skladu sa Planom detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Кralja Milana i Kralja Milutina.

Za korisnika eksproprijacije određen je Grad Beograd, vidi se iz rešenja Vlade.

U PDR-u za blok između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Кralja Milana i Кralja Milutina piše i da se pešački koridor, odnosno promenadu koja se planira između Narodne banke Srbije i zone mešovitog gradskog centra, treba projektovati kao atraktivnu jedinstvenu zonu koja uključuje protivpožarnu saobraćajnicu i pešački deo sa drvoredom.

Eksproprijacija

U Zakonu o eksprorijaciji piše da se nepokretnosti mogu eksproprisati ili se svojina na njima može ograničiti samo u javnom interesu i uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne.

Kada se radi o administrativnom prenosu, to znači da se prava na nepokretnosti u državnoj ili društvenoj svojini mogu rešenjem opštinske uprave oduzeti ili ograničiti i preneti na drugog nosioca prava na nepokretnosti u društvenoj ili državnoj svojini, ako to zahteva javni interes.

Eksproprijacijom nepokretnosti korisnik eksproprijacije stiče pravo da tu nepokretnost koristi za svrhu radi koje je eksproprijacija izvršena.

Tek kada je utvrđen javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti korisnik eksproprijacije može da podnese predlog za eksproprijaciju i taj predlog se podnosi opštinskoj upravi opštine na čijoj se teritoriji nalazi nepokretnost u roku od jedne godine od dana utvrđivanja javnog interesa za eksproprijaciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati