Beograd

[ Izvor: Vreme ]

10. 01. 2024. 21:15 6

Rušenje Beogradskog sajma: Sve za Beograd na vodi

O sudbini Beogradskog sajma, iako se o tome puno priča, u suštini se malo toga zna, izuzev da bi trebalo da bude premešten u Surčin na mesto gde će se graditi kompleks za Međunarodnu specijalizovanu izložbu EXPO 2027, koju vlast uporno predstavlja kao "Svetsku izložbu EXPO".

A šta se planira na mestu sadašnjeg Sajma? Po svemu sudeći, veliki broj zgrada i Hala 1, jedinstvena u svetu, koja se od tih građevina ne bi ni videla. Stručna javnost upozorava da je jedini razlog preseljenja Beogradskog sajama - širenje Beograda na vodi. Krajem oktobra bio je predstavljen Urbanistički projekat za Beogradski sajam čiji je investitor Beograd na vodi, ali projekt se mogao samo videti, ali ne i komentarisati.

Specijalizovani portal Beobuild, koji prati urbanizam u glavnom gradu, navodi da su planovi za prenamenu i rušenje Beogradskog sajma daleko odmakli, a ova nepromišljena akcija ne bi smela da prođe bez reakcije javnosti.

- I u ovom slučaju ne postoje institucije koje bi zaštitile javni interes i zaustavile još jedan nalet ‘investitorskog urbanizma’ pre nego što nepopravljiva šteta bude načinjena. Najava da će Sajam biti srušen ostavila je mnoge u šoku, a o ovako dramatičnom potezu nije bilo nikakve diskusije, niti je javnost mogla na bilo koji način da da svoj sud o prvoklasno važnoj odluci koja se tiče svih. Ne samo da se privatizuje vredan javni prostor u srcu Beograda, već se ispoljava namera da se poruši sajamski kompleks, koji je sam po sebi građevinski poduhvat svetskog ranga i deo kulturno-istorijskog nasleđa visoke važnosti - navodi se.

"Okupacija" Hale 1

Zemljište na kome se Sajam nalazi prodato je za nepoznat iznos preduzeću "Beograd na vodi", investitoru koji je na pohlepan način već pokazao svoje domete u našem gradu.

Kako piše Beobuild, po istoj matrici, i na prostoru Sajma možemo očekivati realizaciju masovne stanogradnje u naselju regresivnih urbanističkih parametara i beskarakterne arhitekture.

- Prikazi budućeg naselja najavljuju da Hala 1 zapravo nestaje kao prepoznatljivi deo gradske vizure, jer se planira izgradnja velikog broja stambenih objekata koji blisko opasuju Halu 1 sa svih strana, a sve su po pravilu i značajno više od nje. To znači da će Hala 1 u budućnosti moći da se sagleda samo iz ekskluzivnih pozicija, a kao i u slučaju ‘Beograda na vodi’ u prvi plan su stavljene stambene zgrade - piše ovaj protal.

Sprečiti rušenje

Strukovna udruženja traže od nadležnih reviziju odluka, kako bi se sprečilo najavljeno rušenje kompleksa Beogradskog sajma, čija je Hala 1 prepoznata kao jedna od referentnih tačaka za moderni pokret u arhitekturi i interpretira se kao graditeljska baština čovečanstva.

Oni su uputili nadležnim institucijama inicijativu da hitno izvrše reviziju svih odluka koje se tiču Beogradskog sajma, kako bi se sprečilo najavljeno rušenje ovog kompleksa.

Inicijativu potpisuju Dokomomo Srbija, Društvo konzervatora, i Evropa Nostra Srbija. Uputili su je Ministarstrvu kulture Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, i Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati