Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

08. 12. 2023. 16:13 16

Državna vila u Užičkoj u rukama investitora Beograda na vodi

Državna vila u Užičkoj ulici broj 38 u elitnom beogradskom naselju Dedinje, prodata je firmi "ANH Holding Limited", a koja je u vlasništvu Muhameda Alabara. On je našoj javnosti poznat kao jedan od investitora u Beogradu na vodi. Cena po kojoj je državna svojina prodata obavijena je velom tajne.

Kako se može videti uvidom u katastar, kao imalac prava nad objektom u Užičkoj ulici, navodi se firma "ANH Holding limited", piše Nova.rs.

Muhamed Alabar se kao vlasnik ove firme navodi u biografiji objavljenoj na sajtu jedne od svojih kompanija "Americana restorants".

U Rešenju Republičkog geodetskog zavoda iz oktobra ove godine navodi se da je Republika Srbija kao dosadašnji imalac prava obrisana , a da je pravo svojine upisano na korist firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zastupnik ove kompanije je inače Danilo Jerinić, koji radi kao koordinator za dozvole u preduzeću "Beograd na vodi d.o.o", a Jerinić je i jedan od neizvršnih direktora Beogradske autobuske stanice.

U izjavi za Nova.rs, član predsedništva stranke SRCE, Boško Šindić kaže da je vila u Užičkoj pala u ruke Muhameda Alabara, kog je predsednik Srbije svojevremeno nazivao svojim prijateljem.

- Postavlja se pitanje na osnovu čega je doneta ovakva odluka? Da li postoji neki zaključak Vlade o tome? Kao i da li je bilo neke javne licitacije i nadmetanja ili je sve urađeno u tajnosti? Takođe se postavlja pitanje po kojoj ceni je vila prodata i da li je cena tržišna i realna - kaže Šindić.

Dodaje i da ako je sve urađeno tajno i po ceni ispod realne, deluje da je to urađeno na osnovu ličnih odnosa i privatnih interesa Aleksandra Vučića, a kako kaže, na štetu Republike Srbije.

Vila bila namenjena Mirku Cvetkoviću

Prema ranijem pisanju medija, vila u Užičkoj ulici bila je stavljena na raspolaganje nekadašnjem premijeru MIrku Cvetkoviću, ali je on nikada nije koristio. Takođe, u medijima je ranije navođeno da je objekat na broju 38 u Užičkoj ulici u vlasništvu Skupštine Grada.

Ovaj objekat se 2012. godine pominjao kao moguća rezidencija Tomislava Nikolića, nakon njegove pobede na predsedničkim izborima 2012. godine.

Međutim, poznato je da Nikolić i dalje živi u Užičkoj, ali u vili na broju 23 koja se nalazi dijagonalno od luksuznog imanja u vlasništvu firme Muhameda Alabara. Preko puta ove vile nalazi se ambasada Narodne Republike Kine.

Firma novog vlasnika vile u Užičkoj ranije dobila 100 hektara gradskog zemljišta

Javnost je po ko zna koji put ostala uskraćena za odgovor na pitanje - koliko je novca do sada stiglo iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za projekat "Beograd na vodi".

Prema ugovoru, srpska strana dala je firmi "Eagle hills" u vlasništvu Muhameda Alabara 100 hektara gradskog građevinskog zemljišta u zakup na 99 godina, ali bez naknade, u zamenu za 32 odsto vlasništva u zajedničkom preduzeću.

Tim ugovorom predviđena su zajednička ulaganja na lokaciji od oko 177 hektara gde je nekoliko stambenih zgrada i hotela, tržni centar i Kula "Beograd" visoka 168 metara.

Muhamed Alabar, milijarder iz UAE, osnivač je i predsednik borda direktora kompanije Emar Propertis, jedne od najvećih građevinskih kompanija na svetu, sa godišnjim prihodom od 5,8 milijardi dolara i tržišnom vrednošću od blizu deset milijardi dolara.

Pomenuta kompanija poznata je po megaprojektima u kojima je učestvovala u Dubaiju. Igl Hils, koja je deo Emar Propertisa, osim u našem glavnom gradu gradi i u Bahreinu, Jordanu, Maroku i Emiratima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Prvi put je najteže

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati