Beograd

[ Izvor: Vreme/Nova ekonomija ]

17. 11. 2023. 07:00 6

Beograd nelikvidan, a Šapić troši novac na BILBORDE

Prokuplje, Čajetina i Beograd dobiće novac iz tekuće budžetske rezerve kako bi izbegli ugrožavanje tekuće likvidnosti. Čajetina će dobiti 100 miliona dinara, Prokuplje 65 miliona dinara, a Beograd 42 miliona dinara, vidi se iz odvojenih rešenja koja su objavljena u Službenom glasniku, a prenosi Nova ekonomija.

Ovo nije prvi put da glavni grad dobija novac iz republičkog budžeta. Zbog potencijalnog ugrožavanja likvidnosti, samo Beograd je ove godine dobijao višemilionske iznose iz tekuće budžetske rezerve.

Milijarda dinara za Beograd

Tako je sredinom septembra Beogradu po tom osnovu dodeljeno 401,2 miliona dinara (3,4 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve.

Od početka godine (uključujući najnoviji transfer od 42 miliona dinara) Beogradu je iz tekuće budžetske rezerve dodeljeno preko milijardu dinara, piše Nova ekonomija.

Nema kontrole

Milan Aleksić, koji je u doskorašnjem sazivu Skupštine grada Beograda bio odbornik Demokratske stranke, kaže za portal "Vremena" da je poslednja odluka da država da novac za likvidnost glavnog grada nastavak jedne štetočinske politike i pokazatelj kako se vodi Beograd i troše javna sredstva.

- Mi smo u toku ove godine, ako ne na svakoj, a onda na svakoj drugoj sednici Skupštine grada usvajli rebalans budžeta, što znači da od početka Grad nije planirao ni svoje prihode ni svoje rashode na valjan način - ističe Aleksić.

To je, kako kaže, pokazatelj da za naprednjačku vlast očigledno nije nikakav problem da svaki put menja budžet i da onda, ako nema sredstava, novac traže od države i da država ta srestva uplati Gradu.

- Sad je još netransparentnija situacija zato što je Skupština grada raspuštena, tako da mi kao gradski odbornici ne možemo da vidimo na šta će taj novac biti potrošen. To je još jedan način na koji se zloupotrebljava pozicija predsedavajućeg Privremenog organa grada Beograda od strane bivšeg gradonačelnika Aleksandra Šapića. Očigledno je da će oni u ovom vakuum pokušati da što više zloupotrebe položaj tako što će na netransparentan način da prime sredstva od Republike i da ih potroše. Pitanje je na šta će te pare da odu, a verujem da će značajan deo da ode na finansiranje predizbornih aktivnosti SNS-a, mada ih, naravno, neće prikazati tako. Na poslednjoj sednici Privremenog organa usvojili su odluku o zakupu bilborda za reklamiranje projekata grada, odnosno da se promoviše šta je uradio Šapić u prethodnih godinu dana - kaže Aleksić.

Održavanje likvidnosti

Transfer novca Beogradu, Čajetini i Prokuplju iz rezerve je, kako piše u rešenjima, odobren radi "izvršavanja obaveza iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti".

Tekuća budžetska rezerva je deo planiranih prihoda u budžetu koji se ne raspoređuje unapred. Sredstva iz rezerve se raspoređuju na direktne budžetske korisnike tokom fiskalne godine.

Sredstva tekuće budžetske rezerve koriste se za neplanirane svrhe ili za svrhe koje su bile planirane, ali za koje se u toku godine pokaže da nije bilo dovoljno sredstava.

Zakon o budžetskom sistemu predviđa i da se izuzetno sredstva tekuće rezerve budžeta Srbije mogu koristiti i za izvršavanje obaveza budžeta lokalne vlasti, a usled smanjenog obima prihoda budžeta lokalne vlasti i drugih razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti budžeta lokalne vlasti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati