Beograd

[ Izvor: N1 ]

24. 06. 2023. 17:53 9

Studenti: Ne možemo više da trpimo nasilje

"Studenti su se uključili u proteste "Srbija protiv nasilja" zato što kao mladi i obrazovani ljudi žele da žive u uređenom društvu i ne mogu više da trpe nasilje koje se oko njih dešava", izjavili su za N1 studenti FPN Pavle Cicvarić i Lazar Simić.

- Početkom maja se na najgori mogući način pokazalo koliko mi u Srbiji nismo bezbedni, da najmlađa deca nisu bezbedna ni u školama. Evo sada imamo krizu na Kosovu i to je nasilje i niko ovde ne nudi rešenje. Naprotiv, podsmevaju nam se oni koji treba da reše problem i da stisnu zube i kažu "mi smo odgovorni". Niko ne želi da reši probleme, ni institucije nisu zainteresovane tako da je trenutno ulica jedino rešenje - rekao je Lazar Simić.

On je istakao i da su problemi sa kojima se suočavaju studenti isti oni problemi "koje dele svi građani".

- Problemi studenata su isti oni problemi koje dele svi građani. Ono što je možda presudilo da se studenti uključe u protest je to što je proradila svest o tome da kao mlad i obrazovan čovek ne možeš da trpiš ovo što se dešava. Mi želimo da živimo u uređenom društvu. Delimo svoja saznanja o protestima i zato dolaze studenati sa svih fakulteta i državnih i privatnih. Tako se deli odgovornost, a odgovornost nam je potrebna - istakao je Simić.

Student Pavle Cicvarić je rekao da mu je bila velika čast što je govorio na jednom od protesta "Srbija protiv nasilja".

- Imao sam čast i priliku da pošaljem poruku u ime studenata. Svedoci smo da je sistem zakazao i smatram da mladi prvi treba da reaguju na to i na sve nepravde - rekao je Cicvarić.

On je kao primer naveo sednice Skupštine Srbije za koje je naveo da predstavljaju sliku društva u kojem živimo.

- To je rijaliti, on tamo vređaju, targetiraju ljude i to mora da se promeni. Mediji su pod okupacijom, umesto da izveštavaju koliko nas ima na ovim veličanstvenim skupovima oni nas i kroz medije targetiraju, a mislim da to rade jer nas se plaše - rekao je Cicvarić.

Cicvarić i Simić su istakli i da im većina njihovih profesora pruža podršku, da kako su rekli misle "da su i profesori ponosni na nas, a i mi smo ponosni što su nam oni profesori".

Oni su istakli i da će nastaviti da učestvuju u protestima ali da misle da će se "ulica uskoro preliti u druge kanale" jer nešto mora da se promeni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati