Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

21. 06. 2023. 11:05 6

"Srbijo, odoše ti deca": Protest studenata medicine

"Srbijo, odoše ti deca!", poručuju studenti završne godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su se okupili ispred Ministarstva zdravlja, protestujući zbog promene kriterijuma za dobijanje "Dositejeve" stipendije, kojom su samo diplomci ove visoke škole ugroženi, i zahteva da konačno u našoj zemlji zaživi plaćanje šestomesečnog staža za mlade lekare.

- Niko nam ne odgovara na mejlove, pozive, poruke. Pokušali smo da kontaktiramo ministarku zdravlja, koja je i naš profesor, a Ministarstvo nauke u okviru kojeg je Fond za mlade za dodelu diploma ne odgovara na pozive. Rade "čitava" dva sata dnevno, od 10 do 12 i u to vreme smo zvali neprekidno, ali nam se niko nije javljao - kaže za Nova.rs Vladan Trajković (24), koji je među onim malobrojnim diplomcima, koji si dobili "Dositejevu" stipendiju, ali dodaje da se solidariše sa kolegama, prema kojima je načinjena nepravda.

Studenti se, kako piše i na njihovim transparentima, koje svako ko izađe iz zgrade ministarstva može da pročita, bore pre svega za "plaćen staž za mlade lekare u Srbiji i pravedne uslove stipendiranja".

- U ovoj zemlji za nas nema poštovanja, pa kako onda bilo ko očekuje da ovde ostanemo. Treba li narednih 10 godina da čekam stalan posao,a da me do tada finansiraju mama i tata. Učenje nemačkog jezika postalo je uobičajeno za naše kolege, i to više nikoga ne čudi. Nadlezni u ovoj zemlji ne shvataju da su našim ljudima potrebni lekari, a da ih uskoro neće biti - kaže za Nova.rs Renata Trtović (24), koja je diplomirala pre nekoliko dana sa prosečnom ocenom 9,47, ali je za stipendiju ostala ispod crte.

Studenti očekuju da ministarka zdravlja Danica Grujičić reaguje, ali od nje "ni traga, ni glasa".

Zaposleni u ministarstvu, koji povremeno izlaze iz zgrade, tihim glasom, dobacuju stidentima: "Ne odustajte deco, borite se do kraja!" Na protestu je nešto preko 100 studenata, ali neprestano pristižu sa transparentima da pruže podršku i bore se za bolje sutra svojih kolega, ali i budućih pacijenata, koje, ako se ovakav tretman nastavi, neće imati ko da leči.

Budući lekari su pre protesta pisali nadležnim ministarstvima, ukazujući na manjkavosti novih pravila za odabir stipendista, ali od objavljivanja preliminarne liste dobitnika, koja je bila pre oko tri nedelje, nisu dobili odgovor.

Inače, stipendija "Dositeja" je novčana nagrada koju već godinama dobija do 1.050 najboljih studenata završnih godina osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master studija na fakultetima čiji je osnivač država. Pravo da konkurišu imaju svi studenti koji su tokom studija stekli prosek od najmanje 8,5, a do ove godine rangiranje stipendista bilo je isključvo na osnovu prosečne ocene, bez obzira na kom fakultetu studiraju.

Međutim, od ove godine uvedene su kvote, pa je stipendiranje podeljeno na šest obrazovno naučnih polja, u kome je za svako polje predviđen određeni broj stipendija, a u toj podeli, najviše mesta za stipendiste odobreno je studentima na polju tehničko- tehnoloških nauka (399), zatim studentima društveno - humanističkih nauka (392), dok su za buduće lekare, farmaceute, stomatologe i veterinare predviđena 104 mesta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati