Beograd

[ Izvor: Biznis.rs ]

20. 03. 2023. 18:09 2

Eureka bar potpisala ugovor o kupovini Geneks kule

Kompanija Eureka bar potpisala je ugovor o kupovini Geneks kule, i to za 2,4 milijarde dinara, koliko je ponudila na javnom nadmetanju 6. februara.

To, međutim, ne znači da je čuvena poslovna zgrada na Novom Beogradu dobila nove vlasnike - to će se desiti kada Eureka bar u celini isplati kupoprodajnu cenu.Prema pravilima javnog nadmetanja Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), po potpisivanju kupoprodajnog ugovora počinje da teče rok od 15 dana za uplatu 2,4 milijarde dinara ili nešto više od 20 miliona evra.

Zgrada prelazi u vlasništvo Eureka bara ukoliko ta kompanija u roku isplati čitav iznos.Postoji mogućnost da se isplata izvrši u ratama, ali poslednja rata mora da bude uplaćena do isteka roka koji počinje da teče u utorak, 21. marta. To znači da će sudbina cele transakcije biti poznata najranije 4. aprila.

Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora, Eureka bar dobija još jednu potencijalnu obavezu - da prijavi koncentraciju Komisiji za zaštitu konkurencije.Do potpisivanja kupoprodajnog ugovora za poslovni deo Geneks kule došlo posle jednog neuspešnog javnog poziva za dostavljanje ponuda u aprilu 2021. godine i dva neuspešna javna nadmetanja tokom 2022. godine, kada nije bilo zainteresovanih za kupovinu imovine Generaleksporta – u stečaju, odnosno čuvenog jugoslovenskog preduzeća Geneks.

Početna cena poslovnog dela Geneks kule kretala se od 2,09 milijardi dinara u maju 2022. godine do 834 miliona dinara, sa koliko je počelo nadmetanje sedmoro učesnika na licitaciji 6. februara.Prema oglasu koji je objavljen na portalu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, Eureka bar bi mogla da postane vlasnik 28 posebnih delova poslovne "polovine" Geneks kule, što je ukupno 14.943 kvadrata. Deo kule, prema tom dokumentu, je i poslovni prostor od 1.450 kvadrata od 27. do 37. sprata, kao i još oko 15.500 kvadrata poslovnog i garažnog postora.

Stanari stambenog dela kule, međutim, spore vlasništvo Generaleksporta – u stečaju nad nekim delovima zgrade, kao i garaža.Prodaja Geneks kule ne znači i okončanje stečaja u Generaleksportu i njegovoj ćerki-firmi Internacional CG, a oba procesa ušla su u sedmu godinu. Kako god da se okonča kupoprodaja Geneks kule, stečaj u Generaleksportu i Internacional CG sigurno se nastavlja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati