Beograd

[ Izvor: Mediji ]

20. 07. 2024. 17:54 1

Počelo renoviranje poslovnog dela Geneks kule

Gotovo godinu i po dana prošlo je od prodaje Geneks kule, jednog od simbola Beograda i sedišta nekada najuspešnije jugoslovenske firme, Generaleksport, a svako ko je prolazio pored zgrade ovih dana mogao je da vidi gomilu šuta ispred objekta, kamione i mašine za njegovo odnošenje što sugeriše da su radovi na pripremi rekonstrukcije počeli.

Forbes Srbija pokušavao je da sazna o kakvi radovima je reč, budući da još od kupovine zgrade javnost nije obaveštena šta vlasnik planira da uradi sa delom Zapadne kapije Beograda odnosno da li će poslovna kula biti rekonstruisana ili ponovo prodata, kako se spekulisalo.

Radovi u unutrašnjosti objekta - gradiće se apartmani?

Prema rečima Božidara Stavrića, predsednika Skupštine stanara stambenog dela kule, reč je o unutrašnijim radovima odakle je materijal izbačen ispred objekta.

- U prethodnom periodu realizovani su radovi unutar objekta, a kako sam imao prilike da čujem, verovatno će se tu raditi apartmani - rekao je Stavrić za Forbes Srbija.

Ističe da nema saznanja o tome ko konkretno sprovodi te radove, ali da je jasno da će, imajući u vidu stanje ovog objekta, oni biti obimni, budući da su liftovi u lošem stanju, takođe je i loše osvetljenje, te je izvesno potrebna ozbiljna rekonstrukcija.

Kaže i da je poslednja tura materijala iz unutrašnjosti objekta, koja je izbačena ispred kule, trebalo u petak da bude odneta.

Inače, firma Eureka bar je 6. februara prošle godine kupila poslovni deo Geneks kuče po ceni od 2,4 milijarde dinara, odnosno za oko 20 miliona evra, a sve do sada na objektu nisu počinjali nikakvi radovi, niti je za to bilo ikakvih najava.

Stanari u stambenom delu Geneksa, odnosno Zapadne kapije Beograda u Bloku 33, spekulisali su svojevremeno da veruju da će to zdanje ponovo ići na doboš umesto da bude renovirano.

Stambeno-poslovni centar Geneks građen je skoro deceniju i završen je 1980. godine. Visok je 135 metara i čine ga dve betonske kule povezane mostovnom strukturom na 26. spratu, kao i rotirajući restoran na kružnom vrhu.

Ovaj soliter koji ima 35 spratova na Novom Beogradu projektovao je arhitekta Mihajlo Mitrović u takozvanom brutalističkom stilu koji karakteriše masivni izgled, kruti geometrijski oblik i široka upotreba natur-betona.

Burna prodaja

Vlada Srbije je, još pre prodaje, u novembru 2021. godine, uvrstila Geneks kulu u registar kulturnih dobara Srbije, na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. Iako je to omogućavalo Vladi Srbije da iskoristi pravo preče kupovine i uplatom izlicitirane sume postane vlasnik Geneks kule, to se nije desilo.

Licitaciji su prisustvovali i eko-aktivisti, odnosno opozicioni narodni poslanici i dobar deo stanara stambenog dela Geneksa i ona je protekla burno uz obrazloženje da je reč o nezakonitoj prodaji. Početna minimalna cena koju je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) odredila bila je 834,7 miliona dinara (oko 7,1 miliona evra).

Među zainteresovanim kupcima nalazilo se sedam kompanija, a na kraju je Eureka bar platila tri puta više, odnosno 2,4 milijarde dinara.

Na prodaju je tada ponuđeno 28 poslovnih prostora, površine 14.943 kvadrata, dok prostori između 27. i 35. sprata imaju površinu veću od 1.450 kvadrata. Prodajnu celinu čine i garaža ukupne površine 9.023 kvadrata, kao i 10 garaža površine 6.445 kvadratnih metara.

Ovaj nekadašnji simbol grada sada je vlasništvo Aleksandra Kajmakovića, poznatijeg po nadimku Aca Bosanac, u čijem je vlasništvu firma Eureka bar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati