Beograd

[ Izvor: Nova ekonomija ]

19. 11. 2022. 10:27 6

Firma koja gradi Prokop planira i kompleks na Novom Beogradu

Na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Ulice Omladinskih brigada na Novom Beogradu planira se gradnja stambeno-poslovnog kompleksa sa 244 stana i 52 poslovna apartmana.

Investitor projekta je firma Relvej siti (Railway city), koja je izabrana da gradi i stanicu Prokop i sadržaje u okviru nje, piše Nova ekonomija. U planu te firme je bila i izgradnja stambenog kompleksa u okolini Prokopa. Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove je oglasio javnu prezentaciju urbanističkog projekta za igradnju ovog kompleksa na Novom Beogradu, koja će trajati od 23. novembra do 1. decembra.

Parcela na Novom Beogradu na kojoj će se graditi, predstavlja "neizgrađenu površinu ostalog građevinskog zemljišta" i površine je 10.641 kvadrata. U projektu se piše da je dozvoljena visina objekta do 32 metra, a maksimalna visina slemena objekata (vrh krova) 37 metara.

Stambeno-poslovni kompleks će se sastojati od tri stambena objekta koji će biti spojeni u jedinstvenu kompoziciju i poslovnog objekta sa poslovnim apartmanima i podzemnom garažom za putnička vozila. Izgradnja će se realizovati u pet faza, vidi se iz projekta.

Stambeni objekti su planirani sa dva nivoa za podzemne garaže, prizemljem, osam spratova i povučenim spratom. U delu kompleksa planirana je izgradnja odvojenog objekta poslovne namene, sa poslovnim apartmanima, koji će imati šest spratova i dve podzemne etaže. 

Urbanistički projekat je obradilo preduzeće "YUGO BIRO".

"Railway city" iz Beograda je u 100 procentnom vlasništvu kompanije "Railway city" LTD čije je sedište u Nikoziji, na Kipru. Firma je osnovana 2019. godine, a njen osnivač tada je bila istoimena firma u Holandiji. Do 2020. godine ova kompanija je bila u suvlasništvu firmi Railway city B.V. iz Holandije i Railway city LTD iz Bugarske, sa učešćem po 50 odsto.

Kompanija "Rejlvej siti" je finansijer i partner države u izgradnji stanične zgrade i komercijalnih sadržaja na na železničkoj stanici "Beograd centar", poznatijoj kao Prokop, pisala je Politika. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je u julu izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju stanične zgrade sa parkingom, 88 mesta, ukupne površine 5.650 kvadratnih metara sa natkrivenim izlazima sa perona jedan i šest čija je površina oko 600 kvadrata.

U tom dokumentu piše da je predračunska vrednost radova 1,77 milijardi dinara bez PDV-a, pisala je Politika. Krajem avgusta Ministarstvo je toj firmi izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju "poslovno komercijalnih objekata" i parkinga sa 258 mesta u okviru stanice Prokop. Predračunska vrednost tih radova je 2,2 milijarde dinara, piše u rešenju o građevinskoj dozvoli.

U planu ove firme je bila i izgradnja stambeno poslovnih objekata u okolini Prokopa. Naime, Beograd je krajem septembra 2021. godine oglasio Plan detaljne regulacije područja između ulica: Stjepana Filipovića, Dragana Mancea i Glavne železničкe stanice "Beograd centar". Taj plan je izrađen na inicijativu privrednog društva Railway city, kako bi se proverila mogućnost za izgradnju stambeno‐poslovnih objekata u tom bloku.

Prema pisanjima medija, plan je odbačen, nakon što su stanari ulice Stjepana Filipović, strahujući od klizišta, protestovali zbog planirane izgradnje zgrada na tom području.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati