Beograd

Direktno.rs

06. 08. 2022. 13:32 3

Odgovor na tekst "Gradska vlast je uništila Beograd - put"

Imajući u vidu da smo direktno prozvani u tekstu koji smo naveli u naslovu, smatramo da je naša obaveza da javnost upoznamo sa činjenicama.

1. U naslovu navodite da je gradska vlast uništila JKP “Beograd put”.

Moramo da Vas obavestimo da je novo rukovodstvo preduzeća stupilo na dužnost maja 2014.godine, pa sa tim u vezi:

- na dan 31.12.2013.godine izražen gubitak od 1,1 milijarda dinara, a 31.12.2021.godine dobit od 71,5 miliona dinara;

- ukupan rezultat iz poslovanja u periodu 2008. do 2013.godine je bio gubitak u iznosu od 800miliona dinara dok je naš rezultat iz poslovanja od 2014. do 2021.godine ostvarena dobit u iznosu od 2,3 milijarde dinara;

- na dan 31.12.2013.godine dug prema bankama i dobavljačima je bio 2,3 milijarde dinara, a na dan 05.08.2022.godine dug prema bankama i dobavljačima je NULA dinara, to jest firma ne duguje nikome i nema nijedan kredit ili lizing, a dobavljači su izmireni u celosti, gde su uključene sve proknjižene fakture do navedenog dana.

2. Navodite kako smo mi paravan za privatnike i kako pozajmljujemo reference i sredstva.

Činjenice su sledeće: od 2014 godine do danas od ukupnog prihoda, 80% čini prihod kod Osnivača preko JP “Putevi Beograd”-a i Sekretarijata za saobraćaj, ostatak od 20% predstavlja prihod kod trećih lica za koji se kao firma borimo da bi unapredili poslovanje, ostvarili veći promet, ostvarili veću dobit kojom direktno doprinosimo uvećanju gradskog budžeta.

U tom kontekstu učestvujemo na javnim nabavkama usluga i radova za koje imamo kapaciteta. Način na koji nudimo naše usluge na tržištu zavisi od toga da li potencijalni posao možemo tehnički da izvršimo samostalno ili ne. Ukoliko imamo kapaciteta i možemo celokupan posao da izvršimo samostalno, na takve poslove idemo sami. Ako je slučaj drugačiji nudimo uslugu ili radove u konzorcijumu odnosno kao član grupe ponuđača, nekada kao vodeći član, nekada kao član za deo koji možemo da izvršimo a da ne ugrozimo dinamiku izvršenja naloga od strane Osnivača.

U svakom slučaju, sve što u takvim postupcima dobijemo, radimo samo i isključivo po overenom Cenovniku koji je usvojio i saglasnost na isti doneo naš Osnivač - grad Beograd, koji je takođe potvrđen i od strane Nadzornog odbora. Za potrebe izrade ispravne ponude neophodno je da svaki član grupe ponuđaca priloži reference kojima potvrđuje iskustvo za određeni deo predmeta nabavke. Po analogiji, mi u slučajevima zajedničkog nastupa prilažemo reference za naš deo potencijalnog posla.

Takođe navodite da pozajmljujemo sredstva.

S tim u vezi, činjenica je da JKP “Beograd put” NIKADA nije vršio nikakvu pozajmicu sredstava. U prilog činjenicama gore navedenim, a u suprotnosti sa navodom da JKP “Beograd put”-u ostaju "mrvice" moram da Vas informišem da smo mi kao nosilac posla dobili izgradnju terminusa u Dunavskoj ulici u vrednosti od 282 miliona dinara, rekonstrukciju ulice Dragoslava Srejovića u vrednosti od 194 miliona dinara i rekonstrukciju platoa ispred Doma Narodne skupštine od 110 miliona dinara. U sumi, direktni prihodi od 2014. godine do danas samo kod privatnog sektora iznose 1 milijardu dinara.

Takođe, činjenica je da smo od 2014.godine do danas uplatili dobit Osnivaču, u budžet Grada Beograda, iznos od 699miliona dinara, za razliku od perioda 2008. do 2013.godine za koji nije uplaćivana dobit, a dobit se iskazuje na osnovu ukupnih prihoda i rashoda a ne samo na osnovu prihoda od Osnivača. Da budemo precizni, ukoliko je potrebno, i od ugovorenih poslova sa trećim licima, ostvarena dobit ide Osnivaču.

Inače, dobro poslovanje svakog javnog preduzeća, izvršioca određene usluge ili radova jeste, da privuče prihod kod trećih lica, da se ne oslanja samo na Osnivača. Takva je bila tendencija, kako Vi kažete prethodne vlasti, što je svakako za svaku pohvalu. Inače, ne postoji zakonska prepreka javnom preduzeću da se bori i dobija poslove na tržištu. Takođe, ne postoji zabrana Grada za takve postupke. Da li neko želi da taj prihod koji ostvarujemo na tržištu ne ide prema JKP “Beograd put”-u, vrlo je moguće.

3. Da ne bi ostali uskraćeni za odgovore na sva pitanja, evo pojašnjenja na pitanje kako biramo partnere za potrebe konzorcijuma.

U slučaju kada smo mi vodeći član grupe ponuđača odabir ostalih članova vršimo po sistemu da biramo firme za koje smatramo da kvalitetno izvršavaju svoj deo posla, da su konkurentne na tržistu i da su likvidne. Spoj ova tri kriterijuma daju najbolje šanse da se posao dobije, kao i kvalitetno uradi, a likvidnost doprinosi boljoj sigurnosti u solidarnoj odgovornosti prema poslu u celini. Primer takvog odabira u 2021.godini – “Rekonstrukcija platoa Doma Narodne skupštine”, jeste izbor partnera za obradu postojećih ploča i ugradnju istih.

U tom postupku smo poslali zahtev za ponudu na tri adrese firmi koji su najbolji u tom poslu, dobili ponude, odabrali ponuđača sa najnižom cenom i oformili sporazum.

U slučaju da smo u konzorcijumu član grupe ponuđača, po Zakonu o javnim nabavkama, preko portala potencijalni ponuđači nas pozivaju ukoliko smatraju da smo adekvatan partner u poslu. Odgovaramo na prvi poziv i prihvatamo svaki put prvog koji nas pozove u slučaju da je isti konkurentan, likvidan i kvalitetno izvodi radove, jer smo i u ovom slučaju solidarno odgovorni. U ovom slučaju Vi navodite samo jednu firmu. Inače, u konzorcijume smo išli i sa Srbijaautoputem, Sremputem, Energoprojektom i drugima, a bilo je slučajeva da u konzorcijum idemo samo sa firmama čiji je Osnivač Grad Beograd

4. Na pitanje zašto ne učestvujemo sa JP “Putevi Beograda”:

Navodimo da oni nisu izvršilac u poslu. JP “Putevi Beograda” ne poseduju tehničke kapacitete za izvođenje ili projektovanje puteva. Oni su osnovani da budu Upravljač i Investitor i samim tim nisu i ne treba da budu izvođaci tako da nema osnova biti sa njima u bilo kakvom konzorcijumu.

Na kraju, nismo se oglašavali povodom Vaše izjave da JKP “Beograd put” ne objavljuje finansijske izveštaje sa mišljenjem nezavisnog revizora, naglašavamo da su sva dokumenta uredno objavljena na našem sajtu i da samim tim preduzeće nije prekršilo Zakon o javnim preduzećima, kako ste u Vašem saopštenju naveli. Takođe, ista dokumentacija nalazi se na APR-u, koja je javno dostupna.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati