Beograd

[ Izvor: Biznis.rs ]

06. 07. 2022. 11:10 3

Za stan na periferiji studenti će davati i do 300 evra

Od 15. avgusta tradicionalno kreće potražnja studenata za stanovima u srpskoj prestonici. Kako trenutno stvari stoje na tržištu nekretnina, roditelji će za mesečno iznajmljivanje morati da izdvoje više novca nego prethodnih godina jer su cene kako u centralnim, tako i u udaljenijim gradskim opštinama znatno skočile.

Od početka marta krenula je ekstremna potražnja za iznajmljivanjem od strane ruskih državljana zbog rusko-ukrajinske krize, što je veštački "napumpalo" cene jer su stranci koji su dolazili u Beograd preplaćivali trenutnu tržišnu vrednost, ocenjuje u razgovoru za Biznis.rs operativni direktor agencije City Expert Miloš Mitić.

- Uglavnom su te stanove tražili platežno sposobniji Rusi iz IT industrije. Oni pretežno traže nekretnine na Novom Beogradu, u centru grada i poznatim kondominijumima i njihova cena kretala se između 500 i 1.000 evra, a u ekstremnijim slučajevima, ako je reč o većim stanovima koje iznajmljuju porodice, te cifre idu i do 2.000-3.000 evra - navodi on i dodaje da Rusi i dalje iznajmljuju nekretnine, pa se taj visok nivo cena održava.
Prema njegovim rečima, cene su skočile i do 20-30 odsto, u zavisnosti od same nekretnine. I dalje se "drže" na istom nivou, ali on očekuje da će u nekom trenutku morati da krenu da padaju jer će i potražnja stranaca početi da jenjava. Da li će pasti na nivo pre izbijanja rusko-ukrajinske krize to je pitanje jer se cene u takvim slučajevima retko vraćaju na stari nivo, ali je definitivno da one neće biti ekstremne, kao što su trenutno.

Iako nagli priliv Rusa izaziva probleme našim građanima, koji su svesni koliko su te iste nekretnine vredele pre samo par meseci, Mitić objašnjava da je budžet studenata koji traže stanove uglavnom ograničen na 250-300 evra.

Situacija će ipak biti malo jasnija za nekih mesec i po dana, kada počne intenzivnija potražnja, ali prema trenutnom stanju na tržištu nekretnina, studenti neće moći da nađu koliko-toliko kvalitetan stan ispod 250 evra čak i na udaljenijim lokacijama.

- Cene nekretnina na nivou Beograda generalno su porasle čak i na periferiji grada, pa stanovi koji su vredeli 200 evra sada ne mogu da se nađu ispod 250-300 evra, što za one koji traže stanove nije malo povećanje, a naročito za studente koji dolaze iz unutrašnjosti i koji imaju i neke druge troškove. Takva je situacija u udaljenijem delu Voždovca, Mirijevu, Zemunu, daljem delu Zvezdare - ističe Mitić.
Što se tiče samog centra, gde se nalazi dosta fakulteta (Filološki, Prirodno-matematički, Ekonomski…), u poređenju sa stanovima na obodu grada, cene stanova za iznajmljivanje skuplje su i za 100-150 evra i kreću se od 350 do 400 evra, objašnjava sagovornik.

Sa druge strane, oni roditelji koji svojoj deci mogu da priušte stanove u poznatim kondominijumima kao što su Beograd na vodi, Novi Dorćol, Blok A, West 65, Savada, Centar Garden, moraće da izdvoje znatno više novca za mesečno iznajmljivanje jer jednosoban stan zna da košta i preko 500-600 evra, a i prateći troškovi u ovakvim kompleksima koji sadrže sve – od prodavnica, teretana, bazena, znaju da idu i do 100 evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati