Beograd

[ Izvor: Politika ]

02. 01. 2022. 07:00 1

Savski trg ulazi u treću godinu obnove

Posle svih pomeranja rokova i dugog testiranja crpne stanice, ni cela 2021. nije bila dovoljna da se okončaju radovi na delu trga između Nemanjine i Savske.

Da postoji nadmetanje gradova u probijanju rokova za okončanje važnih rekonstrukcija, Beograd bi verovatno bio u samom vrhu. Jer, obnova Savskog trga koja je počela u jesen 2019. godine i koja nije delovala kao problematična, sada je i definitivno jasno, ući će u treću godinu. Ni simboličko prizivanje Sretenja, Krstovdana, Savindana i katoličkog Božića, kao datuma za okončanje radova, nije pomoglo. Na kraju kalendarske 2021, i pored svih nedavnih uveravanja iz Starog dvora, nije uspostavljen tramvajski saobraćaj niti je završen kolovoz između Nemanjine i Savske. Kada će - ne zna se, a sve i da se nadležni oglase na temu konačnog završetka radova na trgu, teško da će im bilo ko od građana više verovati posle svih palih rokova.

Nije se majstorisalo po suncu, a sada se na Savskom trgu i po kiši radi. Deo radnika na otvorenom, deo pod improvizovanim šatorčićem nad šinama. Na uglu sa Nemanjinom podešava se tramvajski ukrštaj, a na samom trgu upravo pod šatorom majstori rade na novim šinama. One jesu stigle do spoja sa Savskom, ali očito je da će se još malo sačekati na uspostavljanje odavno ukinutog tramvajskog saobraćaja ka Savskoj ulici.

Da rekonstrukcija trga definitivno ulazi u 2022. svedoči stanje kolovoza između Nemanjine i Savske koji nije ni blizu završetka. Jesu i na budućem kolskom delu građevinske mašine i majstori, ali tek predstoje ozbiljni radovi da bi se kolovoz i osposobio za konačno puštanje u saobraćaj.

Posle svega, rekonstrukcija Savskog trga, koji je delom završen i svečano otvoren na Savindan, nažalost ušla je u red neslavnih gradskih obnova koje su nebrojeno puta oročavane i reoročavane. Da će tako biti moglo se nazreti od početka ovog posla jer su nadležni od samog starta davali nerealne rokove, naročito kada je bukbuo virus korona, u proleće 2021. Baš tada su gradski oci uveravali da se radi punom parom i da pandemija nije zaustavila niti usporila radove na trgu.

Ako se nešto može uzeti kao opravdanje, ali samo delimično, to je što je prilično vremena odnelo ispitivanje rada nove crpne stanice. Mada i to je upitno, zato što je teško verovati da se kod ovako ozbiljnih poslova unapred nije znalo makar okvirno koliko će vremena biti potrebno za ispitivanje rada crpne stanice. Jer, da je to uračunato ranije, verovatno ne bi tek krajem ove godine Beograđani shvatili da će završetak radova na Savskom trgu ući i u kalendarsku 2022. godinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati