Beograd

[ Izvor: Biznis.rs ]

24. 09. 2021. 15:49 19

Drobnjak: Pančevački most biće srušen

Za Pančevački most u Beogradu ne postoji mogućnost sanacije, zbog čega će biti srušen, a pored njega će prethodno biti izgrađen novi most i neće biti prekida saobraćaja. Izgradnja novog mosta preko Dunava koštala bi oko 200 miliona evra, rekao je za Biznis.rs direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Došlo je vreme, kaže Drobnjak, za rušenje popularnog ‘Pančevca’, jer je most star, a u naredne tri ili četiri godine u njegovoj blizini nići će novi most.

- Prvo moramo da sagradimo novi most, kako bismo srušili stari. Ne možemo da samo srušimo Pančevački most, jer šta ćemo posle sa tim narodom preko Dunava? Pre svega moramo da uradimo projekat, kako bismo videli da li tamo uopšte ima mesta za tako nešto, pa da onda izgradimo nove saobraćajnice i povežemo taj most. Radimo projekte za rampe za most sa obe strane, a onda sledi projekat novog mosta. Potom idemo da tražimo sredstva, pa gradimo novi most, a stari rušimo. Onda će Beograđani, a posebno građani Borče, Koteža, Opova, Pančeva i drugih mesta preko reke biti zadovoljni - izjavio je Drobnjak.

On je dodao da je Pančevački most star, ali da o njemu vode računa Grad Beograd, Ministarstvo saobraćaja i Železnica, dok Putevi Srbije vode računa o kolovozu, kuda ide saobraćaj, i on se uvek prati.

- Vodi se računa da ne dođe do nekog problema, reagujemo, saniramo ga. U planu je da se uradi i jedan most u Vinči, imamo da radimo sektor obilaznice od Beograda do Pančeva, zatim preko Dunava u Smederevu. Dunav je ozbiljna reka, mnogo je teže raditi most na njemu nego na Savi. Na obilaznicama oko Beograda postoje problemi i u pravcu Pančeva se uz teškoće radi tunel, zbog problema sa regulisanjem saobraćaja tokom izgradnje - naglasio je on.

Direktor Puteva Srbije objasnio je da, iako se prethodnih godina govorilo o sanaciji i rekonstrukciji, to nije moguće, kao i da je potpuno neisplativo, budući da je most oštećen sve do samog temelja.

Tačna lokacija novog mosta i udaljenost od ‘Pančevca’ trenutno nisu poznati.

- Pančevački most je veoma star, problem je svaki deo mosta, pa i stubovi i sam temelj. Ne treba bacati novac na sanaciju, jer je nemoguća. Kada most ima više od 60 godina, kao što je slučaj sa Pančevačkim, sanacije se vrlo retko rade. To smo uradili na Gazeli, na mostu koji je bio star 30 godina, i to je koštalo 55 miliona evra, jer nije postojala alternativa, niti mesto za novi most. Potrebno je više stručne snage, rukovodilaca građevinskim mašinama i zanatskih radnika koji bi bili prisutni na izgradnji putne infrastrukture i mostova - istakao je Drobnjak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati