Beograd

Direktno.rs

10. 06. 2021. 19:52 4

Porfirije predvodio litiju, veliki broj ljudi bio na ulicama

Predstavnici Grada, sveštenici, građani, predvođeni patrijarhom srpskim Porfirijem održali su večeras Spasovdansku litiju, koja je organizovana u čast slave grada Beograda.

Uz oglašavanje zvona u svim gradskim crkvama tačno u 19 sati krenula je litija koju je predvodio patrijarh, a u kojoj su se našli brojni građani, lekari, glumci Sloboda Mićalović, Radivoje Bukvić, Viktor Savić...

Litija je formirana ispred Vaznesenjske crkve, u Ulici admirala Geprata, odakle se kolona kretala ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana preko Slavije i dalje Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save na Vračaru, gde se služio moleban za Beograd i njegove stanovnike.

Odmah za patrijarhom u litiji su bili lekari i medicinski radnici koji se više od godinu dana bore za živote u pacijenata u kovid sistemu.

U litiji su učestvovali predstavnici Grada Beograda, sveštenici, članovi beogradskih crkvenih horova, predstavnici različitih gradskih službi i građani. Takođe, bio je prisutan i iguman sa Hilandara.

Zbog epidemije koronavirusa, litija je izgledala nešto drugačije pošto su građani bili podeljeni u grupe i zamoljeni da nose zaštitne maske.

Mošti Svete Petke i despota Stefana Lazarevića nošene su kroz litiju, kao i izvorni barjak Grada Beograda.

Na Trgu Slavija puštena je srpska himna "Bože pravde".

Ovogodišnji domaćin slave je gradonačelnik Zoran Radojičić. Prošle godine, zbog pandemije koronavirusa, litije nije bilo.

Saobraćaj u ovom delu grada zatvoren je od 19 do 21 čas.

Simbol stalnog uzdizanja grada iz pepela

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prestonicu, u čast obnove i napretka, grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan.

Ova slava simbolično ukazuje na stalno uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost, izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti.

Današnju formu slavskog obreda uobličio je 1862. godine mitropolit beogradski Mihailo Jovanović, tada i poglavar Crkve Kneževine Srbije, na čiji je predlog, upućen knezu Mihailu Obrenoviću, 1863. godine sagrađena Vaznesenjska crkva.

Ova crkva uspela je da sačuva originalni barjak Uprave grada.

Obeležavanje Spasovdana u Beogradu počelo je jutros liturgijom koju je služio patrijarh Porfirije.

Veliki značaj Spasovdana u narodu

Spasovdan je pokretni praznik, ali se uvek praznuje u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Koliki mu je značaj oduvek narod davao vidi se po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349, a dopunjen takođe na Spasovdan 1354. godine.

Osim kao stočarski i ratarski praznik, slavi se i kao Krsna slava, ali i zavetina za čitavo selo.

Ne rade se danas teški poslovi, u znak poštovanja prema velikom prazniku koji, prema verovanju, može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati