Beograd

Direktno.rs

17. 05. 2021. 21:19 1

"SAMO PREKO MENE MRTVE!" Kako je teklo uvođenje telefona u Beogradu i ko je dobio broj 1

Sve je počelo 1889. godine kada je doneto rešenje da se, u Beogradu, uvede telefonska centrala. Iste godine, završeni su radovi na postavljanju centrale od prvih pedeset brojeva (nalazila se na spratu restorana ,,Kolarac”), a stiglo je i isto toliko zidnih telefonskih aparata, žica, spajalica, te se moglo početi postavljanje širom Beograda - prenosi u seriji tvitova Živojin Petrović, odlomke iz svoje knjige "Nestvarno, a stvarno 2", u kojoj istražuje našu prošlost i donosi nove priče o neobičnim događajima u Beogradu, o zaboravljenim, a zaslužnim građanima.

Ugradnja prvih četrdeset aparata, koji su izgledali kao deo nameštaja, je išla poprilično lako, jer su raspoređeni po službenoj dužnosti u državne uprave i razna ministarstva, ali za preostalih deset, koji su namenjeni građanima Beograda, bilo je povuci-potegni. Uprava telefonske centrale, okupila je jednog jutra sve zaposlene. Tu grupicu činili su četvorica majstora (telefonisti), koji su dobili jasno naređenje - da izađu u varoš i ponude trgovcima i većim gazdama u čaršiji, da im u stan ili radnju uvedu telefon.

Nakon ispijene prve kafe, majstori, puni elana i sa telefonskim aparatom u rukama, kao prikladnim uzorkom, kreću u varoš i uz srdačne pozdrave, raspoloženi, razdvajaju se u četiri pravca, kao strelci. Ni na kraj pameti im nije bilo šta ih čeka: ,,Šta!? More idite ljudi, kakav telefon! Beograd i telefon!? Šta vam pada na pamet...” ,,Ali gospodine nije skupo, svega osam dinara mesečno...” ,,More ostavite, jeste li vi pri sebi...”
Tako su se ponašali oni, malobrojni, popustljiviji i koliko-toliko pristojni građani na koje su nabasali, dok je većina bila tako arogantna i neprijatna tokom razgovora, da su majstori bukvalno leteli iz radnji i kuća, dok u stanove nisu mogli ni da kroče. Najratobornije su bile žene koje su često oklagijama vitlale sve do kapije najčešće uz povike: ,,Ju, crna, šta dočekah. To čudo da mi unese u kuću. Dok sam ja živa, vala, nećeš! Samo preko mene mrtve!” i ,, Da mi zvoni to čudo u kući kao da je sudnica ili, bože me prosti, litija...ne dolazi u obzir!”.Kada su majstori videli da ova rabota neće na dobro da izađe, krenuli su sada zajedno, kao tim, da se dodvoravaju i umiljavaju velikim privatnicima kako bi im makar objasnili o čemu se radi. Tragali su za njima po radnjama, ali i, gde drugo nego u kafanama, gde su u jednoj, najzad sreli gospodina koji je bar hteo da ih sasluša. Bio je to Ljubomir Ljuba Bojović, urednik lista ,,Brka”. Nakon pola sata ubeđivanja, Ljuba je konačno pristao. U trenutku, kada je izgovorio sudbonosno ,,da”, četvorica namučenih majstora škočiše od radosti, izleteše na ulicu srećno vičući, uzbuđeno skačući dok su im se u očima video odsjaj radosti i ushićenja kakva se može primetiti samo kod male dece.

Kada je to njihovo veselje ugledao Ljuba, on cugnu gutljaj rakije, pa izađe za njima na ulicu i reče: ,,Čekajte malo, pristajem ali pod jednim uslovom...”. Majstori su ostali zamrznuti u vazduhu čekajući da čuju Ljubinu zapoved. ,,Pristajem da mi uvedete to čudo, ali da mi telefonski broj bude 1, pre svih onih koje ste, do sada, uveli u državnu upravu”.
Pokunjeni i izmoreni majstori, sa ono malo preostale snage se predveče vratiše u centralu i svojim šefovima detaljno preneše tužne i neočekivane dogodovštine sa terena, ali i uslov prvog potencijalnog telefonskog pretplatnika u Beogradu. Uprava je vagala i većala nekoliko dana i konačno donela odluku. Uslov Ljube Bojovića se prihvata! Naložili su majstorima da se prvom privatnom pretplatniku u Beogradu obezbedi telefonski aparat koji će nositi broj 1.

Beogradski trgovci Rajić i Vuković, u Knez Mihailovoj 31, u prodavnici igračaka, imali su broj telefona 11.

Broj telefona kralja Aleksandra I Karađorđevića je bio 13.

Vojvoda Živojin Mišić je imao broj telefona 13-85.

Broj telefona Nikole Pašića je bio 13-00.

Kućni broj telefona Branislava Nušića bio je 16-04.

Broj telefona dr Arčibald Rajsa bio je 13-55.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati