Beograd

Direktno.rs

24. 02. 2021. 13:11 10

(VIDEO) POBEDA GRAĐANA Prirodnjački muzej ostaje samostalna ustanova!

Vest da se Prirodnjački muzej prebacuje iz nadležnosti Ministarstva kulture u Ministarstvo zaštite životne sredine, i da se pripada Zavodu za zaštitu prirode, čime će posle 125 godina postojanja postati samo jedna radna jedinica Zavoda, bez drugih obeležja i značaja, prilično je uzbudila javnost. Upravo zbog toga građani su odlučili da se okupe ispred muzeja u znak protesta! Međutim, nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu kulture, Prirodnjački muzej ostaje samostalna i nezavisna ustanova!

Profesorka Biljana Stojković obratila se u ime Skupštine slobodne Srbije, ali i kao profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu, rekla je da se skupilo dosta kolega sa fakulteta, i svi se bore za očuvanje nečega što se zove "očuvanje kulturne baštine".

- Ovde se nalazi ogromna zbirka vrlo važnih eksponata, ova ustanova postoji više od veka, a ovo što se danas dešava je nezamislivo u jednoj civilizovanoj državi. Prirodnjački muzeji svuda jesu institucije od nacionalnog interesa, jedino, u ovoj našoj državi ne znači ništa. Međutim, reakcije građana pokazale su da je ova ustanova svima nama važna, i to je najveća dobit koju smo danas ustanovili - rekla je Stojković.

Boris Ivančević, muzejski savetnik i zamenik direktora Prirodnjačkog muzeja obratio se građanima i rekao da su se upravo vratili sa sastanka u Ministarstvu kulture, gde je bio sa direktorom Prirodnjačkog muzeja Milanom Paunovićem.

- Razgovarali smo sa potpredsednicom Vlade i ministarkom kulture Majom Gojković i na neki način razjasnili status Prirodnjačkog muzeja i razloge koje možemo da nazove nesporazumom. Ministarstvo kulture je jasno nam dalo do znanja da neće biti izmeštanja muzeja iz sistema u kakvom on sada funkcioniše. On ostaje samostalna i nezavisna ustanova. Neće biti nikakvog pripajanja. Neće se ništa menjati - rekao je Paunović.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati