Beograd

S. P.

27. 01. 2021. 21:41 23

Otkrivanje spomenika: Šta je sa koronom?

Spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu koji je mesecima povod za žučnu raspravu otkriven je večeras u prisustvu najvišeg vrha Republike Srbije i Republike Srpske, sveštenstva i ekselencija. Međutim, gotovo da niko nije obratio pažnju na prisustvo našeg višemesečnog neprijatelja poznatijeg kao koronavirus.

I ovaj povod, kao i otvaranja tržnih centara, odigravanje večitog derbija, održavanje izbora i proslavljanja pobeda na istima nisu naveli nadležne da porazmisle o širenju virusa.

To je u praksi izgledalo ovako: više hiljada ljudi zbijeni jedan do drugoga, bez protivepidemijskih maski i adekvatne distance gledalo je svečanost i slušalo govor Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

- Korona party ispred novog spomenika, ko voli. Hvala RTS-u - glasi jedan od tvitova o ovoj temi.

Naredni tvit govori u prilog tome da koronavirus nije jedina meta kritikovanja ovo spomenika.

- Jedinstveni slučaj u istoriji plaćenih poslova, da budžetskim novcem platiš osobu koja je pobedila na konkursu, a onda punioci budžeta ne mogu da znaju koliko je njihovog novca potrošeno, jer ne da ta osoba, plaćena njihovim parama - glasi jedna od komentara.

Bilo je i onih koji smatraju da su građani došli zbog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Inače, ova #CovidElita nije došla da oda počast Stefanu Nemanji, nego Aleksandru Vučiću. Da on otkriva spomenik Edvardu Kardelju svi bi oni došli. Ne prave oni tu nikakvo pitanje - kaže tviteraš.

Spomenik Stefanu Nemanji izazvao je negativne ocene stručnjaka i dela javnosti koji, između ostalog, smatraju da spomeniku rodonačelnika srednjovekovne dinastije nije mesto pred zgradom ukinute Glavne železničke stanice iz 19. veka i kod moderne četvrti "Beograd na vodi".

Takođe, veliki problem je i činjenica da je cena ovog spomenika državna tajna, a prema nekim informacijama ovaj spomenik košta najmanje deset miliona evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati