Beograd

[ Izvor: Glas javnosti ]

24. 01. 2021. 07:56 6

Gradska čistoća platila tablete za "cipeliće" po 28.000 evra?!

JKP Gradska čistoća u Beogradu je bogatija za još jedan potpuno nepotreban tender. Radi se o nabavci opreme za rad radnika u službi koja obuhvata i kontrole površina, služba je nazvana "cipelići". Inače nabavka je odrađena što je hitnije moguće sa jednom ponudom. Za nabavku 50 komada tableta, 50 komada futrola za iste tablete i softvera sa pratećom opremom menadžment je potrošio 160 miliona dinara. Voleo bih da objasne građanima kako su došli do tolike cifre? Jer ako se malo pozabavimo istraživanjem tržišta možemo lako uzeti realni okvir robe koja se naručuje - naveo je radnik ovog preduzeća Milan Petrić, koji je izneo detalje o sumnjivim poslovima.

- Ukoliko se naruče tableti u vrednosti do 20.000 dinara (koji inače zadovoljavaju potrebe takvog rada na terenu) ukupna suma je 1.000.000 dinara. Ukoliko se naruče najskuplje futrole za navedene tablete u vrednosti do 10.000 dinara ukupna suma je 500.000 dinara. Oprema može biti različita, ali je 10.000.000 i više nego dovoljno za takvu namenu. Programi, kao posebni delovi intelektualne svojine, se kreću od 1.000.000 dinara pa naviše i možemo slobodno reći da za ovaj nije potrebno više od 60.000.000 dinara - izračunao je Petrić za Glas javnosti.

On je dodao poslednje tri nedelje sam dobio dve opomene pred otkaz i jednu dopunu opomene.

- Menadžment i dalje vrši pritisak na mene, dok od radnika dobijam sve veću i veću podršku, kao i molbu da nikako ne odustajem. Valjda im je muka nedoraslog i neiskusnog menadžmenta. U prilog tome želeo bih da građane upoznam sa načinom trošenja njihovog novca. Pre nego što počnem da opisujem želeo bih da naznačim da je taj novac upravo novac svih građana grada Beograda kao i da je JKP Gradska čistoća preduzeće koje je u vlasništvu svih građana grada Beograda - rekao je Petrić.

I Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga, osvrnuo se na aferu u Gradskoj Čistoći.

- Ovo je direktor Gradske Čistoće Marko Popadić. Marko je nabavio 50 tableta i 50 futrola za 160 miliona dinara. Da, dobro ste čuli. Gotovo 28.000 evra po tabletu. Marko je stavio Vučićevu sliku kao ikonu i očekuje da ne odgovara građanima Beograda. Marko se malo zaj.... - napisao je Veselinović na Tviteru.

- Nije JKP Gradska čistoća Vesićevo vlasništvo, a ni vlasništvo njegovih podanika, niti to sme biti. Njima je dato samo na upravljanje i to samo trenutno, a kako ga vode,sudeći po zaposlenima u JKP GČ uskoro će, za izbore koji nam dolaze sledeće godine, mnogo kalirati na glasovima - nastavio je Petrić.

On je istakao da je za navedenu analizu i rečunicu "uzimao maloprodajne cene".

- Da se razumemo, ne opremamo Nasu, već deo zaposlenih u JKP GČ. Moram i da naglasim da sam se, za navedenu analizu tržišta rukovodio maloprodajnim cenama, a znamo da se na postojeće nabavke uvek daju veleprodajne cene, koje su naravno niže. Kada saberemo sve dolazimo do ukupne cene od 71.500.000 dinara! Sasvim je logično postaviti pitanje šta se dešava sa razlikom novca od 85 miliona dinara?! Mišljenja sam da su cene "prenaduvane", kao i da navedena oprema može postati teret za preduzeće.

Petrić dodatno želi da upozna javnost da su upravo ove nedelje povećane zarade višem menadžmentu JKP Gradska čistoća.

- Nezvanično plata direktora preduzeća prevazilazi platu predsednika države, jer verovatno on ima veću odgovornost. Nezvanično iznosi 180.000,00 dinara. Ostaje pod znakom pitanja da li je to sa bonusom od 20 posto koji inače svaki mesec dobijaju direktori, izvršni direktori, pa čak i pojedini direktori sektora, ili je to bez tih 20 posto? A da ne zaboravim da napomenem da je nekim direktorima odlukom Skupštine grada plata fiksna, pa se postavlja sasvim logično pitanje ako je limitirana kako se može uvećati za 20 posto? - upitao je Petrić, kazavši da "istovremeno postoji određena grupa zaposlenih koji primaju malo iznad minimalca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati