Beograd

Direktno.rs

11. 01. 2021. 18:20 2

"Stop privatizaciji Apoteke Beograd"

Predstavnici inicijative "Zaustavimo privatizaciju Apoteka Beograd” predali su pismo protiv privatizacije "Apoteka Beograd" Skupštini grada Beograda.

- U sklopu masovne rasprodaje gradske imovine, posle Sava Centra i Beograđanke, na red je došla i Apoteka "Beograd". Gradske vlasti, bez stida i obraza, nastavljaju sa najavljenom privatizacijom Apoteke u sred najveće epidemije u poslednjih stotinu godina, u trenutku u kome zdravstveni radnici širom zemlje upozoravaju na prenapregnutost i iscrpljenost zdravstvenog sistema - navodi se u saopštenju inicijative "Zaustavimo privatizaciju Apoteke Beograd" i dodaje se:

- Ovo nije samo problem Beograda, jer su na udaru apoteke od Subotice od Leskovca. U Subotici je 19 od 20 gradskih apoteka predato na upravljanje privatniku, a u Leskovcu su radnice Apotekarske ustanove nedavno proglašene tehnološkim viškom, čime taj grad gubi i poslednju državnu i dežurnu apoteku.

Podsetili su iz ove Inicijative šta tačno Beograđanima predstavlja Apoteka "Beograd".

- Iako je privatnih apoteka u našem gradu sve više i više, svaki stanovnik Beograda i dalje dobro zna šta je Apoteka "Beograd". Već decenijama, Apoteka "Beograd" bila je ustanova u kojoj je svako od nas, po pristupačnim cenama, mogao nabaviti lekove kojih drugde nema. I kad su privatne apoteke bile zatvorene, Apoteka "Beograd" je uvek imala dežurnu ispostavu čija su vrata bila širom otvorena za sve, u svako doba dana i noći. Privatizacija Apoteke "Beograd" završiće se kao i sve druge nesretne privatizacione epizode u našoj zemlji – otpuštanjem radnika, pogoršanjem uslova rada, i gubitkom važne institucije javnog zdravlja u našem gradu - ističe Inicijativa.

Navodi da će to dovesti do:

- Ugrožavanja prava na zdravstvenu zaštitu kao jednog od osnovnih ljudskih prava;

- Opšteg rasta cene lekova, što će naročito pogoditi najsiromašnije stanovnike našeg grada;

- Teškoća prilikom pronalaženja magistralnih lekova (lekova „po meri“ pacijenta) koje privatne apoteke ne proizvode.

Ljudi iz ove Inicijative jasno ističu da zdravlje ne sme biti stvar profita.

- Zdravstvo i zdravlje nisu i ne smeju biti stvar profita i zarade! Baš zato narodna inicijativa "Zaustavimo privatizaciju Apoteke Beograd" pokreće kampanju za spas naših apoteka. U tu svrhu ćemo, u narednim nedeljama, obaveštavati javnost o ovom problemu i vršiti neprestani pritisak na vlast da od privatizacije odustane - ističe se u saopštenju i zaključuje se:

- Pozivamo vas da se uključite u zajednički napor da sprečimo privatizaciju ove ključne gradske ustanove, da se informišete o našoj kampanji i pratite njen rad, da razgovarate sa svojim kolegama, poznanicima, prijateljima i rodbinom o ovom problemu. Ne dozvolimo da na mesto naših apoteka dođe još kladionica, još kockarnica, još skupih kafića, restorana i butika. Apoteka Beograd nije na prodaju! Svakoga dotiče - svakog se tiče!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati