"Stop privatizaciji Apoteke Beograd" | Beograd | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Beograd

Direktno.rs

11. 01. 2021. 18:20 2

"Stop privatizaciji Apoteke Beograd"

Predstavnici inicijative "Zaustavimo privatizaciju Apoteka Beograd” predali su pismo protiv privatizacije "Apoteka Beograd" Skupštini grada Beograda.

- U sklopu masovne rasprodaje gradske imovine, posle Sava Centra i Beograđanke, na red je došla i Apoteka "Beograd". Gradske vlasti, bez stida i obraza, nastavljaju sa najavljenom privatizacijom Apoteke u sred najveće epidemije u poslednjih stotinu godina, u trenutku u kome zdravstveni radnici širom zemlje upozoravaju na prenapregnutost i iscrpljenost zdravstvenog sistema - navodi se u saopštenju inicijative "Zaustavimo privatizaciju Apoteke Beograd" i dodaje se:

- Ovo nije samo problem Beograda, jer su na udaru apoteke od Subotice od Leskovca. U Subotici je 19 od 20 gradskih apoteka predato na upravljanje privatniku, a u Leskovcu su radnice Apotekarske ustanove nedavno proglašene tehnološkim viškom, čime taj grad gubi i poslednju državnu i dežurnu apoteku.

Podsetili su iz ove Inicijative šta tačno Beograđanima predstavlja Apoteka "Beograd".

- Iako je privatnih apoteka u našem gradu sve više i više, svaki stanovnik Beograda i dalje dobro zna šta je Apoteka "Beograd". Već decenijama, Apoteka "Beograd" bila je ustanova u kojoj je svako od nas, po pristupačnim cenama, mogao nabaviti lekove kojih drugde nema. I kad su privatne apoteke bile zatvorene, Apoteka "Beograd" je uvek imala dežurnu ispostavu čija su vrata bila širom otvorena za sve, u svako doba dana i noći. Privatizacija Apoteke "Beograd" završiće se kao i sve druge nesretne privatizacione epizode u našoj zemlji – otpuštanjem radnika, pogoršanjem uslova rada, i gubitkom važne institucije javnog zdravlja u našem gradu - ističe Inicijativa.

Navodi da će to dovesti do:

- Ugrožavanja prava na zdravstvenu zaštitu kao jednog od osnovnih ljudskih prava;

- Opšteg rasta cene lekova, što će naročito pogoditi najsiromašnije stanovnike našeg grada;

- Teškoća prilikom pronalaženja magistralnih lekova (lekova „po meri“ pacijenta) koje privatne apoteke ne proizvode.

Ljudi iz ove Inicijative jasno ističu da zdravlje ne sme biti stvar profita.

- Zdravstvo i zdravlje nisu i ne smeju biti stvar profita i zarade! Baš zato narodna inicijativa "Zaustavimo privatizaciju Apoteke Beograd" pokreće kampanju za spas naših apoteka. U tu svrhu ćemo, u narednim nedeljama, obaveštavati javnost o ovom problemu i vršiti neprestani pritisak na vlast da od privatizacije odustane - ističe se u saopštenju i zaključuje se:

- Pozivamo vas da se uključite u zajednički napor da sprečimo privatizaciju ove ključne gradske ustanove, da se informišete o našoj kampanji i pratite njen rad, da razgovarate sa svojim kolegama, poznanicima, prijateljima i rodbinom o ovom problemu. Ne dozvolimo da na mesto naših apoteka dođe još kladionica, još kockarnica, još skupih kafića, restorana i butika. Apoteka Beograd nije na prodaju! Svakoga dotiče - svakog se tiče!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Sam protiv svih

Zoran Živković [15.01.2021.]


Video dana

Kerala, Indija

Anketa

Koga biste želeli za novog patrijarha?

Rezultati