Beograd

M. M.

03. 12. 2020. 11:54 7

Bakić: Drugi Beograd na vodi, u Makišu, ugrožava živote i zdravlje!

Za urbanizaciju Beograda godina 2014. slobodno se može nazvati „crnom godinom“. Tada je od novih vlasti ustoličeni gradonačelnik, naočigled javnosti, demonstrirao svoje raskošne sposobnost za mahinacije i manipulacije širokih razmera. Kasnije je, sasvim zasluženo, stekao naziv - "kompletni idiot" - stoji u pismu Dragoljuba Bakića, koordinatora Saveta za arhitekturu, urbanizam i saobraćaj Skupštine slobodne Srbije.

Njegovo pismo prenosimo u celosti:

Prva prevara je - otimanje javnog dobra, 110 hektara najvrednijeg građevinskog zemljišta u centralnoj zoni Beograda i njegovo pretvaranje u dva miliona kvadratnih metara luksuznog stambeno-komercijalnog kompleksa sa eksteritorijalnim statusom javno-privatnog partnerstva koje je proglašeno javnim interesom od neprocenjivog značaja za čitavu zemlju Srbiju.

Opravdanje za to je bilo – raščišćavanje đubrišta nastanjenog pacovima, zmijama i narkomanima.

Danas vidimo da neko to što je tu nastalo nekome prodaje za 9.000 evra po kvadratnom metru, a nedavno smo se uverili da pacovi nisu napustili svoja stara staništa i da se i dalje slobodno šetaju najvećim šoping molom na Balkanu, izbetoniranom na samoj obali reke Save.

Druga je prevara, koja ovih dana postaje vidljiva stručnoj i široj javnosti, mnogo veća i mnogo opasnija: ona direktno ugrožava zdravlje i živote građana. Radi se o najvećem vodoizvorištu Makiško polje, koje Beograd snabdeva pijaćom vodom već punih 130 godina.

Istim, nedopustivim metodama izmena zakona i urbanističkih planova u gotovo tajnim procedurama, koje traju od 2014. godine, na javni uvid u doba smrtonosne pandemije opasnog virusa iznosi se Plan detaljne regulacije dela Makiškog polja, koji građani u okolnostima brojnih restrikcija nisu mogli normalno niti da vide, a kamoli da u tom procesu učestvuju sa svojim primedbama.

A radi se o otimanju skoro 700 hektara zemljišta javnog dobra koje je činilo užu zonu sanitarne zaštite Makiškog vodoizvorišta. To je postignuto nasilnim pomeranjem granice i sužavanjem zone uže zaštite i njenim pripajanjem široj zoni zaštite, kako bi se na taj način dobijeno zemljište preimenovalo iz poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište i na njemu izgradio novi Beograd na vodi, ovog puta sa 4,5 miliona izgrađenih stambeno-komercijalnih kvadratnih metara.

Ovako intenzivnom urbanizacijom dovodi se u veliku opasnost režim podzemnih voda sa mogućim katastrofalnim posledicama po vodosnabdevanje glavnog grada. O ovako obimnoj gradnji iznad samih izvorišta pijaće vode nije do sada obavljena nijedna javna rasprava, iako se tiče svih građana, niti je urađena ikakva prethodna studija ekonomske i ekološke opravdanosti.

Parametri koji se mogu pročitati u nacrtu Plana detaljne regulacije deluju zastrašujuće

– Od uže higijenske sanitarne zaštitne zone izvorišta se otima 682 hektara
– 425 hektara poljoprivrednog zemljišta pretvara se prenamenom u građevinsko zemljište uz grubo kršenje važećih zakona
– 90 hektara šume se smanjuje na pola
– Postojećih 12 stanova porašće na skoro 13.000 luksuznih stanova
– Postojećih 36 stanovnika treba da naraste na skoro 50.000 stanovnika
– 2012. godine metro je trasiran daleko od Makiškog polja, ali 2017. godine francuska firma projektuje metro stanicu u srcu vodoizvorišta na Makiškom polju, a metro trasa vodi kroz Beograd na vodi

Ovo što se događa sa Makiškim poljem prati potpuno neslaganje stručne javnosti, koju gradska uprava u potpunosti ignoriše i nastavlja da ovakvim i sličnim urbanim mega-strukturama nanosi nenadoknadivu štetu Beogradu.

Za ovu drugu prevaru Beograda gradska vlast nema izgovora u obliku zmija i narkomana. Radi se o ogoljenoj bahatosti, pohlepi i ogromnim profitima.

Za neki dan – 15. decembra planirana je javna rasprava o ovom, još jednom, civilizacijskom incidentu, o predimenzionisanoj urbanoj tvorevini a zapravo divljoj gradnji ogromnih razmera, koja je u ovom trenutku potpuno nepotrebna Beogradu, a koja pritom preti da ugrozi snabdevanje pijaćom vodom dva miliona stanovnika Beograda.

Treba li bolji dokaz da je naš sistem pukao, i to ne samo zdravstveni već i svaki drugi? - zaključuje u ime Skupštine slobodne Srbije Dragoljub Bakić, koordinator Saveta za arhitekturu, urbanizam i saobraćaj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati