Beograd

Direktno.rs

08. 11. 2020. 09:37 0

Održan skup "odlučno protiv zagađivača"

Pripadnici Inicijative „Odbranimo Košutnjak“ su, u okviru akcije „Odlučno protiv zagađivača“, skrenuli pažnju na velikog zagađivača u neposrednoj okolini Beograda, kinesku fabriku Mei Ta koja se bavi proizvodnjom delova za automobile, a koja se nalazi u Bariču na teritoriji gradske opštine Obrenovac. Inicijativi su se na akciji pridružili meštani Bariča koji su direktno pogođeni problemom zagađenosti. Akciju su podržali i pripadnici Pokreta „1 od 5 miliona“.

Tim povodom, Snežana Nedeljković predstavnica Inicijative Odbranimo Košutnjak, je izjavila da je smisao današnje akcije da se ukaže na prave zagađivače, a ne da slušamo smešne priče o tome zašto je Beograd najzagađeniji grad na svetu.

- Prepoznali smo kinesku fabriku Mei Ta, kao jednog od zagađivača. Livnica nadomak Beograda ispuštanjem najopasnijih industrijskih otpadnih voda direktno u Savu, ugrožava najpre vodovod iz kojeg se vodom snabdevaju stanovnici Bariča, a onda i Makiš koji je na svega 16 kilometara. Vazduh je nepodnošljivog mirisa stanovništvo se žali da ne može da se diše. Naše pitanje za Upravu fabrike Mei Ta je, da li su uradili Studiju o zaštiti životne sredine i da li imaju postrojenje za preradu otpadnih voda? - upitala je Nedeljković.

O tome kako se osećaju građani Bariča, govorio je Aleksandar Krstić istakavši da stanovnici ovog mesta kupuju vodu, jer voda sa česme ima čudan ukus, a da je vazduh često toliko neprijatnog mirisa da drže zatvorene prozore.  

Istovremeno, skupovi su se održali na više lokacija u Srbiji i regionu - Višegradu, Pljevljima, Trgovištu, Rumi, Loznici i u Šapcu.

Kako istuču iz inicijative "Odbranimo Košutnjak", nastavljaju odlučno sa borbom protiv zagađivača, a u saradnji sa svim organizacijama sličnog opredeljenja širom našeg regiona - zato što vazduh ne zna za granice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati