Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Beograd

Direktno.rs

23. 09. 2020. 16:34 27

SAV JE EGZOTIČAN Vesić prevario klimu - palme u Beogradu!

JKP "Zelenilo-Beograd" pohvalilo se time da je prvi put u Beogradu na javnoj zelenoj površini, ispred Paviljona "Cvijete Zuzorić" na Kalemegdanu, zasađena egzotična vrsta palmi. Pored mnogobrojnih "egzotičnih radova" u Beogradu: Spomenika Stefanu Nemanji od 23 metra, prekopavanja glavnih ulica na Dorćolu gde ljudi svakodnevno "lome zglobove" po makadamu, planirane gondole i selidbe Starog savskog mosta u park na Ušću, Vesiću i ljudima iz gradske uprave sinula je ideja da bi egzotične palme uspevale u Beogradu, jer računaju na blage zime, iako niko ne može da garantuje da nas više nikad neće okovati debeli minusi sa snegom.

- Zasađeno je šest stabala vrste "Trachycarpus fortunei", uvezenih iz Španije. Ta sorta podnosi temperaturu do minus 15 stepeni Celzijusa - navedeno je na sajtu JKP "Zelenilo-Beograd".

Kako se navodi, odabrani su primerci visine 3,5 metra, a stabla će tokom zimskih meseci štititi povezivanjem krošnje i umotavanjem debla radi zaštite od hladnoće.

Navedeno je da su zbog promene kilme, zime u Beogradu poslednjih godina postale blage, bez ekstremno niskih temperatura, sličnije submediteranskoj klimi.

Zbog toga se stvorila mogućnost da "Zelenilo-Beograd" prvi put na javnu zelenu površinu zasadi palme koje do sada nisu bile karakteristične za ovo podneblje.

Tačno je da je u poslednje dve godine zima bila izuzetno blaga i da su temperature bile u blagom minusu, ali niko se ne može osloniti na to da će se taj trend nastaviti.

Podsetimo, pre osam godina temperature tokom gotovo čitavog januara i februara skoro da nisu prelazile "nulu".

Prema podacima sajta Weather.com, u februaru 2012. jutarnje temperature su dostizale i -20 stepeni Celzijusa. U isto vreme je u Novom Sadu bilo 25 stepeni, dok je u Nišu izmereno -18.

Temperature u zimskim mesecima nakon toga su oscilirale i bilo je dosta toplijih intervala nego uobičajeno.

Međutim, niko ne može da se osloni na to da će tople zime večno trajati u Srbiji i da se nikad više neće ponoviti 2012. godina.

Vesić i ekipa očigledno ne misle tako. Gotovo su sigurni da će se trend proleća u zimskim mesecima nastaviti i da će palme preživeti u srpskoj prestonici u narednim godinama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Retuširanje

Zoran Živković [22.10.2021.]


Anketa

Koji vam je omiljeni horoskopski znak?

Rezultati

Video dana

Otkriće "Čoveka zmaja" menja priču o ljudskoj evoluciji