Beograd

Direktno.rs

23. 09. 2020. 16:34 27

SAV JE EGZOTIČAN Vesić prevario klimu - palme u Beogradu!

JKP "Zelenilo-Beograd" pohvalilo se time da je prvi put u Beogradu na javnoj zelenoj površini, ispred Paviljona "Cvijete Zuzorić" na Kalemegdanu, zasađena egzotična vrsta palmi. Pored mnogobrojnih "egzotičnih radova" u Beogradu: Spomenika Stefanu Nemanji od 23 metra, prekopavanja glavnih ulica na Dorćolu gde ljudi svakodnevno "lome zglobove" po makadamu, planirane gondole i selidbe Starog savskog mosta u park na Ušću, Vesiću i ljudima iz gradske uprave sinula je ideja da bi egzotične palme uspevale u Beogradu, jer računaju na blage zime, iako niko ne može da garantuje da nas više nikad neće okovati debeli minusi sa snegom.

- Zasađeno je šest stabala vrste "Trachycarpus fortunei", uvezenih iz Španije. Ta sorta podnosi temperaturu do minus 15 stepeni Celzijusa - navedeno je na sajtu JKP "Zelenilo-Beograd".

Kako se navodi, odabrani su primerci visine 3,5 metra, a stabla će tokom zimskih meseci štititi povezivanjem krošnje i umotavanjem debla radi zaštite od hladnoće.

Navedeno je da su zbog promene kilme, zime u Beogradu poslednjih godina postale blage, bez ekstremno niskih temperatura, sličnije submediteranskoj klimi.

Zbog toga se stvorila mogućnost da "Zelenilo-Beograd" prvi put na javnu zelenu površinu zasadi palme koje do sada nisu bile karakteristične za ovo podneblje.

Tačno je da je u poslednje dve godine zima bila izuzetno blaga i da su temperature bile u blagom minusu, ali niko se ne može osloniti na to da će se taj trend nastaviti.

Podsetimo, pre osam godina temperature tokom gotovo čitavog januara i februara skoro da nisu prelazile "nulu".

Prema podacima sajta Weather.com, u februaru 2012. jutarnje temperature su dostizale i -20 stepeni Celzijusa. U isto vreme je u Novom Sadu bilo 25 stepeni, dok je u Nišu izmereno -18.

Temperature u zimskim mesecima nakon toga su oscilirale i bilo je dosta toplijih intervala nego uobičajeno.

Međutim, niko ne može da se osloni na to da će tople zime večno trajati u Srbiji i da se nikad više neće ponoviti 2012. godina.

Vesić i ekipa očigledno ne misle tako. Gotovo su sigurni da će se trend proleća u zimskim mesecima nastaviti i da će palme preživeti u srpskoj prestonici u narednim godinama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati