Beograd

Direktno.rs

09. 09. 2020. 17:06 4

VADE FLEKE PRED RUSIMA: Spomenik "Večna vatra" u Beogradu

Grad Beograd će ove godine dobiti spomenik „Večna vatra” u Beogradu kao simbol zajedničkog stradanja Srba i Rusa u najvećem sukobu u modernoj istoriji sveta, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Potpis je pao samo nekoliko dana nakon što je Srbija u Vašingtonu gurnula Rusima prst u oko.

Sporazumom u Vašingtonu sa predstavnicima Prištine, Aleksandar Vučić se obavezao da će Srbija pristati na diverzifikaciju energetskog snabdevanja, što je direktan udar na ruske interese u regionu i dovodi u pitanje izgradnju Turskog toka.

Kako bi odobrovoljili ruske prijatelje, danas je dogovorene i lokacija postavljanje "Večne vatre", a valja podsetiti i da je "Beograđanka" danas prodata upravo ruskom biznismenu i njegovoj firmici staroj dve nedelje.

Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za informisanje grada, skulpturno-arhitektonska kompozicija "Večna vatra" nalaziće se na mestu gde je postavljena kapsula sa zemljom iz Rusije u njene temelje februara 2020. godine, kada je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu zvanično boravio u Beogradu.

Inicijator je Ruski dom u Beogradu, uz podršku Fondacije „Besmrtni puk” i donatora „Srbijagasa”, „Gazstrojproma” i kompanije IDC iz Beograda.

Vesić je tom prilikom podsetio da ove godine svet obeležava 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

- Beograd će dobiti spomenik večne vatre kao simbol zajedničkog stradanja Srba i Rusa u najvećem sukobu u modernoj istoriji sveta. Srbija i Rusija su ponosne na svoju antifašističku prošlost, a naš zadatak je da sećanje na tu prošlost negujemo i osnažujemo kako bismo budućim generacijama dali primer i putokaz koliko je vredna borba za slobodu i suverenitet. Svako dete treba da zna da je za njegov život u slobodi zaslužan neko ko je tu slobodu platio najvišom mogućom cenom, svojim životom. Spomenik zato nije samo simbol stradanja već i simbol večnog života, stremljenja ka slobodi, što je duboko ukorenjeno u tradiciji oba naroda -rekao je Vesić.

On se zahvalio ruskim prijateljima što su uvek bili uz Srbiju, i to u najtežim trenucima u našoj istoriji. On je podsetio da smo zajedno vodili mnoge ratove i bitke, a da sada zajedno težimo nastavku saradnje zasnovane na međusobnom poverenju i uvažavanju.

- Politička i ekonomska saradnja Rusije i Srbije dostigla je najviši nivo u istoriji zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu. Rusija je jedan od naših najvažnijih političkih partnera i ključni oslonac u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i Metohije - naveo je Vesić, podsećajući da je naša zemlja jedini kandidat za članstvo u EU koja nije uvela sankcije "bratskoj Rusiji".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati