Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Beograd

[ Izvor: Beta ]

02. 08. 2020. 11:21 3

SNS kadar UNIŠTIO velikana iz Krnjače: Propala i banka semena od MILION EVRA

Najstarija stočarsko-veterinarska ustanova u Srbiji, Stočarsko-veterinarski centar (SVC) Krnjača, koji je po svim parametrima bio na svetskom nivou i priznat u celoj Evropi, praktično je ugašen, radnici ne primaju plate, obrađivano zemljište je zapušteno i zakorovljeno, a bikovi kojih je bilo dvadesetak gladovali su i na kraju poslati u klanicu, piše danas portal Agrosmart.

Depo ili banka semena bikova, koja je brojala više od 500.000 doza i čija se vrednost grubo procenjuje na više od milion evra, propala je i zauvek uništena grubom greškom rukovodstva, SVC je u blokadi od januara prošle godine od blizu šest miliona dinara, radnicima se duguju milionske plate, a u pripremi je rasprodaja državne imovine pod sumnjivim okolnostima, navodi Agrosmart.

Kako se može videti iz poslovnih knjiga, strmoglavo urušavanje SVC Krnjača počinje 2016. po promeni rukovodstva. Prošle godine iz redovnog poslovanja ostvaren je neto gubitak od 9.378.000 dinara.

Ako se pogledaju finansijski izveštaji za prethodne godine vidi se da je svaka godina od 2016. bila sve lošija. Tako je 2017. ostvarena neto dobit od 1.747.000 dinara, 2018. dobit je bila manja - 1.452.000 dinara, da bi se 2019. zabeležio gubitak.

I drugi pokazatelji poslovanja su u značajnom padu od 2016. godine. Poslovni prihod je pao sa 254.810 evra u toj godini na 108.922 evra u 2018. U Centru se vodi 13 zaposlenih, a poslovni prihod prema zaposlenom takođe je beležio pad, dvostruk za tri godine. Kako se može videti iz izveštaja o poslovanju obaveze prema dobavljačima takođe su bile veće 2018. nego 2016, a prosečno vreme plaćanja dobavljačima je sa 213 dana povećano na 369 dana.

Zaposleni u Centru prošle godine apelovali su na nadležne da reaguju i zaustave propast te nekada ugledne i za domaće stočarstvo veoma značajne kuće za reprodukciju i veštačko osemenjavanje.

Kako se saznaje, radnicima koji su pod pritiskom morali da napuste ovu firmu duguju se milionski iznosi za plate. Poverioci traže da im se što pre isplate dugovanja, i u pripremi je rasprodaja državne imovine pod sumnjivim okolnostima. 

Zaposleni koji su lane ukazivali na sve izvesniju propast Centra smatraju da se početak kraja zapravo desio 2013. godine, kada je, kako su tvrdili, bez konkursa i protivno zakonu imenovana Joland Korora za direktorku, a za predsednika Upravnog odbora Dejan Đokić (pod nadimkom Ajfon) koji je posle tri godine postao direktor ponovo bez ikakvog konkursa. Đokić je, kako se može videti i na Fejsbuk profilu Srpske napredne stranke, u Opštinskom odboru SNS Palilula.

Pomenuti „stručnjaci“ su u roku od četiri godine uništili sve što se gradilo pola veka, kažu sagovornici upućeni u dešavanja u SVC Krnjača. Kombinacijom loših poslovnih odluka, dovođenjem i zapošljavanjem podobnih, ali nekompetentnih kadrova, šikaniranjem i mobingovanjem zaposlenih koji su tu već radili došlo se do kraja priče o nekada uspešnoj firmi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bloker

Zoran Živković [11.06.2021.]


Video dana

Kad mačka sretne sovu

Anketa

Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u fudbalu?

Rezultati