Beograd

26. 06. 2020. 16:45 2

Ponovo klime u gradskom prevozu, uz posebne mere

Zbog najavljenih visokih temperatura vazduha u narednim danima od sutra će početi da se koriste klima-uređaji u vozilima javnog prevoza putnika! Ovu odluku doneo je Sekretarijat za javni prevoz, posle žalbi da putnici u vozilima po toplom vremenu dišu na "škrge".

Odluka je doneta i u skladu sa preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje u cilju sprečavanja obolevanja i širenja Covida-19, koji je kada je prevoz pušten u rad 8. maja zabranio korišćenje rashladnih uređaja.

- Sekretarijat za javni prevoz je naložio prevoznicima, na osnovu preporuka za primenu mera pri korišćenju klima-uređaja u vozilima dobijenih od Gradskog zavoda za javno zdravlje, da sprovedu i poštuju posebne mere pri korišćenju uređaja za rashlađivanje vazduha u vozilima javnog prevoza putnika na teritoriji Beograda - navode u Sekretarijatu.

Podešavanje režima rada klima-uređaja u vozilima biće takvo da udeo vazduha koji se zahvata iz spoljašnje sredine bude što veći, uz optimalnu kombinaciju sa prirodnom ventilacijom. Optimizacija rada klima-uređaja znači da se koriste samo u uslovima kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 28 stepeni Celzijusa i to na način da temperatura u vozilu bude za pet stepeni niža, uz podešavanje snage ventilatora klima-uređaja na minimum.

Na okretnicama, u toku trajanja pauze, a najmanje pet minuta, vozaći će morati da provetravaju vozila sa otvorenim vratima. Obavezno je i "ispiranje" celog ventilacionog sistema klima-uređaja sa podešenom snagom ventilatora na maksimum. Takođe, potrebno je da dezinfekciju filtere klima-uređaja najmanje jednom dnevno, na početku ili na kraju dnevne upotrebe vozila.

Iz Sekretarijata za javni prevoz navode da su ove nove mere efikasne isključivo uz striktno poštovanje već važećih mera, odnosno obavezno nošenje zaštitnih maski koje pokrivaju usta i nos i održavanje fizičke distance.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati