Beograd

P. Đ.

07. 03. 2020. 18:49 0

"Sloboda se ne dobija na poklon, sloboda se osvaja"

Ne damo se i čuvamo leđa jedni drugima. Danas imamo utakmicu "Narod protiv Mafije". Vladar je u prethodnoj nedelji raspisao izbore, koje mi ne priznajemo i na kojima se nećemo pojaviti - rekla je profesorka Biljana Stojković, koja se obratila građanima na početku protesta ispred Platoa kod Folozofskog fakulteta.

- Setite se još jedne stvari - dan nakon što je prikupio 50.000 potpisa proglasio je da se pojavio koronavirus. Ja ulažem sumnju da ovo nije slučajnost. Prvo je bio smešan virus, pa nije. Mi smo za njega brojevi, a ne ljudi. Mi takvog čoveka ne želimo na čelu države. Još jedna stvar se desila, Srbija je izbačena iz Evropskog tela za kontrolu obrazovanja. To je logična posledica svega što su uradili obrazovanju u Srbiji. Univerzitet je u slobodnom padu, bez padobrana. Ako ne sklonimo ovu vlast, pad će se nastaviti. Sutra je dan žena. O svemu i o pravima žena će vam reći više žena aktivistkinja, koja se bori za prava svih žena i prava svih - rekla je profesorka Biljana Stojković.

Nakon nje građanima se obratila aktivistkinja i istoričarka umetnosti Aida Ćorović, koja je posle predstavljanja rekla da ima još jedan identitet - identitet žrtve. 

 - Ja sam jedna od mnogih žena koje su prošle društveno nasilje. Kada sam govorila o slanju naše dece u Irak radi tuđe koristi. Bila sam izložena javnom linču jer nisam htela da ćutim na lopovluk, kriminal i tortutu nad građabima Srbije. Borim se jer imam sreću da imam podršku porodice i okruženja. Naučila sam kako da skrenem pažnju na problem. Imam glas koji može da se čuje i moja obaveza je da javno koristim glas. Nikada nisam bila sama. Nažalost, mnoge žene su žrtve i nemaju način da izađu i da se čuje njihov glas. One su nevidljive za ovo društvo. Zato je moja dužnost da javno jasno i glasno govorim poruke - rekla je Ćorović, i podsetila na, kako je rekla "nemile činjenice". 

- Stopa nezaposlenosti žena je za 50 odsto veća u odnosu na muškarce. Mobing i seksualno mlatretiranje su skoro pravilo. Naše penzije su manje. Žene čine 85 odsto pomoćnih članova gazdinstava. Čak 96 odsto žena brine o deci i starima. A samo četiri odsto te stvari rade muškarci. Romkinje, osobe sa invaliditetom, žene sa sela... Samohrane majke često rade više poslova da bi prehranile svoju decu. Ali ipak 80 odsto građana Srbije smatra da je za ženu najvažnije da bude majka. A kada postanu majke, ova država ponizi te žene. Između 20 i 40 žena biva ubijeno u porodičnom nasilju godišnje. 2019. godine ubijeno je 28 žena. U većini slučajeva zakazale du institucije sistema.

Žene čine skoro polovinu našeg društva. Svako društvo koje ne poštuje žene osuđeno je na nazadovanje. Svako mora da dobije priliku da da najbolje od sebe. Ono što je dobro za žene, dobro je i za Srbiju. Obraćam se građankama, svima vama, vi ste stvarna snaga, zamajac i pokretačka sila ovog i svakog društva. Svako od nas mora preuzeti odgovornosti da društvo iz temelja menjamo. Moramo da radimo za žene i muškarce koji su ranjivi. Samo takvi možemo graditi vlast i društvo koje počiva na institucijama. Svima građankama i građanima čestitam Osmi mart. Sloboda se ne dobija na poklon, sloboda se osvaja! Sloboda se živi - rekla je Ćorović.

Jedan od organizatora protesta Srđan Milivojević, rekao je da je pre SNS listu predao Vladan Perić, "Za naprednu Srbiju".

Dr Siniša Mali, kandidat za predsednika Vlade
Dr Nebojša Stefanović, kandidat za ministra policije
Branko Stefanović, ministar namenske industrije
Tomislav Nikolić, kandidat za ministra za zadužbinarstvo
Milutin Jeličić Jutka, ministar za ravnopravnost
Dr Zlatibor Lončar, kandidat za ministra za brigu o zdravlju članova Vlade
Maja Gojković, kandidat za ministra za ne menjanje stranaka
Zoran Babić, bezbednost saobraćaja

- Pitam Vučića, pa što kriješ ove ljude? Tražili ste potpise u RIK-u. Pa u eri digitalizacije tražite potpise? Dakle, administracija se isprečila ispred budućnosti Srbije. Zato vas pozivam u bojkot. Pozivam vas da uzmete učešće u jedinstvenoj utakmici - Narod protiv Mafije, ispred Predsedništva. Zamoliću vas za ozbiljnu stvar. 12. marta napila se jedna osoba od sreće jer je jedan čovek ubijen. Da je taj čovek danas živ, Vučić ne bi bio gde jeste. Pozivam vas da sledeće subote odamo poštu velikom doktoru Zoranu Đinđiću. Ponesite cvet, sveću, da odamo poštovanje tom velikom vizionaru - rekao je Milivojević.

Nakon govora, građani su se uputili do zgrade RIK-a kroz Svetogorsku ulicu, gde će se održati "fudbalska utakmica Narod protiv Mafije", a vodiće je komentator Milojko Pantić.  

Gol reprezentacije Mafije bio je manji od lopte, dok je gol reprezentacije Naroda bio transparent "Bojkot2020". Utakmicu je prenosio Milojko Pantić, sa asistentom keramičkim Batom Vaskom de Gamom.

- Najveći spektakl otkad se nebo 2012. godine nad Srbijom zatvorilo. Izlaze igrači mafije, a evo i naših. Reprezentacija mafije liči na političku scenu Srbije. Sudije se zovu Vučići. I na Siciliji su sudije imale imena. Glavni sudija je doktor bazdi Vučič, koji bazdi na šljivovicu, zbog koronavirusa. Jedan Vučić je Ivica Dačić Vučić, Aleksandar Vulin Vučić, Siniša Veliki Vučić, Goran Vesić Vučić, Nebojša Stefanović Vučić i otac Branko Stefanović Vučić. To je ekipa mafije koja je obukla imena Vučić da bi ih se više plašili. Najpre, himne dveju reprezentacija, himna gostiju, naroda - "Živeti slobodno". A sada himna mafije - "A sad adio". Pesma povodom rođendana predsednika Srbije.

- Zna se i gde i kad. Sledeći rođendan u zatvoru. Kaže mi asistent da je za vreme intoniranja himne mafije čuo neke izdajnike kako skandiraju "nosi se Vučiću". Tako je moj kolega Delić jednom vikao Kakoko Kakoko, za igrača, pa posle objašnjavao da nije to ono naše - kako ko, nego Kakoko. Tako ovo nije ono naše - Ma nosi se Vučiću u tri lepe. To je kinesko - No si se, Vu či ću. On je jedan od najbogatijih Kineza. On je obećao celo jato letećih automobila. Narod ima gol veličine Srbije, a mafija gol manji od makovog zrna. Narodna reprezentacija vodi sa 2:0. Karađorđe i Miloš Veliki predvode narod. Narod se snašao i uzeo loptice za ping pong. I tako pobedio mafiju. Sudija, imate li časovnik. Minimalna, ali istorijska pobeda naroda. B o j k o t - je nova kineska reč, koja ide uz ono - no si se Vu či ću - govorio je Pantić.

Delegacija naroda nosi predsedniku poklon za rođendan - prava fantomka.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati