Beograd

Predrag Đukanović

08. 02. 2020. 18:47 0

"DON KIHOT" Boda Ninković podržao proteste

Građani su se okupili na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde su do prošle subote održavani protesti "Jedan od pet miliona".

Na sinoćnji skup pozvala je grupa građanskih aktivista Građanski otpor preko društvenih mreža, ne želeći da se ugasi protest nakon što je Udruženje "Jedan od pet miliona" objavilo da izlazi na izbore.

Među okupljenim građanima našao se i glumac Slobodan Boda Ninković, koji je obučen kao Don Kihot šetao sa masom.

- Mogu nas gaziti, mrzeti i pljuvati, ali znamo da ćemo pobediti jer tražimo pravdu i istinu. Solidarnost je naša snaga. Okupili smo se pre nekoliko meseci oko Aleksandra Obradovića i nismo dali jednog od nas. Danas to radimo za dve građanke koje nisu sagle glavu, prosvetne radnice koje su vaspitavale našu decu ostale su bez posla. One su ponosne i svoje i nisu se prodale. Ima li veće vrednosti od ove poruke đacima - budite svoji i ne dajte da vas pokore. Danas stajemo uz Biljanu Crnić - rekli su organizatori.


Posle njihovog obraćanja, građanima se obratila profesorka iz Užica Biljana Crnić, koja je dobila otkaz.

- Došla sam iz Užica i red je da kažem nešto. Srpski jezik sam predavala u školi, imam troje dece i član sam samo biblioteke i više ne radim. Šta sam uradila da izgubim posao? Javno sam progovorila da trpim pritiske od direktora i podržala Vesnu Kovačević koja je radila u školi 22 godine i dobila otkaz. Imala sam čast da radim sa njom i takva posvećenost se retko sreće. U svakoj državi koja to poštuje koleginica Kovačević bi bila nagrađena, a ona je dobila otkaz. Njen psihijatar joj je rekao da nema novac, nema veze i ne pripada vladajućim strukturama - rekla je nastavnica i nastavila:.

- Insistirala sam da novi direktor, koji je radio 15 dana, da sagleda celokupan rad, kojoj je u poslednje četiri godine bill povereno i istureno odeljenje u selu. Ja sam svedok da je od napuštene škole napravila pristojno mesto za decu i posao. Vesna voli svoj posao, ali 22 godine nije uspela da dobije posao za stalno. Šta to znači? To znači da nije mogla da reši nijedno svoje egzistencijalno pitanje - rekla je profesorka Biljana, i da dodala da smatra da ova zemlja pripada.

 

- Dobijali smo prijateljske savete da se učlanimo u Srpska napredna stranka i tako zaštitimo sebe. Nas dve to nismo učinile. Zašto? Zato što smatramo da preporuka za rad u školi ne sme da bude članstvo u političkoj partiji. Nismo zato što smo znale da imamo odlične preporuke koje smo zaslužile poštenim radom. Škola nije običan posao. Taj posao se ne završava kads prestanu časovi. Naši učenici nas gledaju kad nismo u učionici. Branila sam svoje pravo da se suprotstavim i kažem suprotno mišljenje. Branila sam decu i sve one čiji život ne zavisi od članstva. Nisam ćutala zato što je ćutanje saučesništvo! Povlačim jasnu granicu između sebe i onih koji čine nepravdu. Od nepravde je gore ćutanje o njoj.

 

Pitala je Biljana i "da li ova zemlja pripada i onima koji se nisu prilagodili".

- Da li smo mi kao društvo pristali da našu decu uče partijski poslušnici i ljudi koji rade kao botovi? Da li nama treba takva škola? U nadi da je ovo i naša zemlja, nas dve smo se obratile i tužilaštvu i sudu i ministarstvu. Tražimo zaštitu od naše države ili mi naivno verujemo da one još uvek rade. Želim da se obratim kolegama širom Srbije - moramo reagovati i obnoviti neke stare lekcije o dostojanstvu i slobodi i nanovo ih ispričati. Ako to ne uradimo otići će moja i vaša deca. A onda nam neće trebati direktor da nam da otkaz. Sami ćemo zaključati učionice - rekla je profesorka.

Građani su posle njenog govora krenuli u protestnu šetnju do sedišta Republičke izborne komisije.

Kao i na ranijim protestima tu je i kombi sa ozvučenjem. Neki građani koriste pištaljke, a među građanima su i neki od predstavnika opozicionih stranaka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Prvi put je najteže

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati