Život

[ Izvor: Mediji ]

15. 10. 2024. 15:44 2

Kusturica tajno posetio Sarajevo: "Sve što sam voleo je umrlo..."

Slavni srpski reditelj Emir Kusturica otkrio je da je tajno posetio Sarajevo, svoj rodni grad, pre tri godine i to prvi put nakon rata devedesetih godina.

- Tajno sam jedne večeri otišao u Sarajevo da proverim da li je isti broj stepenica koje sam opisao u knjizi, kojima sam se peo do osnovne škole "Hasan Kikić", i da vidim da li je ta kuća koja mi je sevala u snovima ili u nekim radnjama koje su bile vezane za nju veća ili manja od tog što sam ja zamislio - kazao je Kusturica za "Agape".

On je dodao da je to bilo čudno zato što je bila noć, pa je sve bilo "prigušeno".

- Nije bilo dovoljno svetla, ali je bilo mnogo manje nego što je, recimo, jedna slika u dnevnim novinama... Kada je izašla moja prva knjiga, oni su nešto reagovali na to pa je u Vremenu izašlo... Te stepenice su bile slikane nekim širim objektivom pa je to izgledalo kao da se penješ na Trebević, na neko izletište. Međutim, kada sam došao tamo i ugledao te stepenice, to su bile kamene stepeničice koje nisu imale, kako bih rekao, kao kad odeš u Atinu pa vidiš mesto koje je zapravo napravljeno po meri čoveka. Kad odeš u Akropolj, odjednom vidiš sve. Tamo je to ličilo... Izazvalo je neku setu. U toj percepciji, taj prostor je mnogo lepši u snovima nego u svojoj realnosti - ispričao je reditelj.

Na pitanje novinara šta bi se dogodilo kada bi se posle svega vratio u Sarajevo, Kusturica kaže da je najveći problem u tome što je emocionalno blokiran.

- Većina onoga što sam voleo umrlo je u ratu. Što se tiče odlaska... Znate, jednom sam sanjao da sam u kolima i da se krijem... Ja sam tamo odrastao, napravio sam tamo dva filma i počeo sam da živim u Sarajevu. I onda bi neko mogao da pita kako to da ne želim da se vratim. Jednostavno bih tamo otišao bez ikakve emocije. Grad čine oni koji su tamo. A u ovih 20 godina mnogo toga se promenilo i stvorio se novi sistem vrednosti u koji se ja ne uklapam - izjavio je Kusturica za "Agape".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati