Život

[ Izvor: Mediji ]

21. 09. 2024. 13:21 0

Šta bi se desilo da svaka četvrta godina nije prestupna

Godina 2024. je prestupna i ima 366 dana, ali šta bi se desilo da februaru na svake četiri godine ne dodajemo taj jedan dan?

Svaka četvrta godina je prestupna i umesto 365 dana ima jedan dan više. To se dešava sa jednim razlogom - da bi se uskladio kalendar sa solarnim kalendarom.

Iako računamo da godina traje 365 dana, Zemlji je zapravo potrebno malo više od toga da napravi krug oko Sunca. Tzv. solarna godina traje 365,24 dana, tj. pet sati 48 minuta i 56 sekundi više od one koju merimo našim kalendarom.

Jedan dan svake četiri godine je ono što čini da se ovaj ciklus uskladi sa datumom i da se nadoknadi tih skoro šest sati svake godine koju kalendar ne prepoznaje.

Šta bi bilo da se februar ne produžava za jedan dan svake četiri godine

Najkraći mesec u godini svake četiri godine dobije još jedan dan, a zahvaljujući tome održava se sklad na koji smo navikli - da zima bude u decembru, leto u avgustu, a da se proleće i jesen očekuju u onim mesecima u kojima su sada.

Da svaka četvrta godina nije prestupna - do sada bi se sve to izmenilo. Samo 700 godina bi bilo dovoljno da se potpuno promeni kalendar, pa bi tako na severnoj hemisferi leto dolazilo u decembru, a u junu zima, umesto obrnuto, pišu Detinjarije.

Osim toga, da nema prestupnih godina, ni ravnodnevnica ni solicij ne bi padali na iste datume kao sada.

Ipak, dodavanje jednog dana na svake četiri godine - izmena koju je car Julije Cazar uveo 45. godine pre nove ere kao solarni kalendar, zasnovan na kalendaru iz Egipta - predstavljalo je korekciju koja je bila malo veća nego što je potrebno. Upravo zato je papa Grgur XIII 1582. godine potpisao naredbu kojom se dan dodaje svake četiri godine, osim u vekovnim godinama, tj. onim koje se mogu podeliti sa 100.

Na ovaj način kalendar je postao još precizniji, a u čast pape Grgura nazvan je gregorijanski.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati