Život

Direktno.rs

08. 03. 2024. 11:32 0

"Čestitke, osmehe i cveće zameniće surova realnost- žene izložene nasilju, manje plaćene"

Proći će i ovaj osmi mart u Srbiji. Čestitke, osmehe i cveće zameniće surova realnost u kojoj su žene manje plaćene, a češće izložene nasilju od muškaraca. Dokaz za to je 28 ubijenih žena u femicidu za samo jednu godinu. Dokaz je i veća izloženost žena mobingu, neravnopravne plate, poslovi rezervisani samo za muškarce. Sve ovo je deo kulture kojom dominira rodna diskriminacija i nasilje koju promovišu i tolerišu najviši predstavnici vlasti - rekla je Ferida Čustović, predsednica Ženske mreže Stranke slobode i pravde, čiju izjavu u celosti prenosimo.

- Umesto da sistemski osnaže žene, oni se prave gluvi za naše predloge poput Zakona o alimentacionom fondu, registra nasilnika, strožijih kazni za nasilje nad ženama, definisanja ubistva žene iz mržnje kao posebnog krivičnog dela...

- Umesto svega toga ovaj režim podstiče nasilje nad ženama jer dopušta rijaliti programe u kojima se žene vređaju i napadaju, a postavlja se i u ulogu zaštitnika nasilnika kao u slučaju Jutka koga je vlada Srbije i pored toga što je osuđen za polno uznemiravanje svoje koleginice u opštini postavila da bude deo Privremenog organa koji upravlja Brusom između dva izborna ciklusa.

- Zato ne čudi što žene nemaju poverenja u institucije koje su zatvorene i okrenute sebi. Ta atmosfera agresije, nasilja i nepoverenja nas definiše kao ljude, ali i kao društvo. Ako se u tom kontekstu setimo reči irske političarke Meri Robinson koja kaže: "Društvo u kojem se ne čuje glas žena nije manje žensko, ono je manje ljudsko", postaje potpuno očigledno da ženska prava nisu ništa drugo do ljudska prava i da svi mi imamo obavezu da se za njih borimo jer je to borba za ravnopravnost naših baki, majki, sestara, supruga, ćerki... - naglasila je Ferida Čustović, predsednica Ženske mreže SSP.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati