Život

[ Izvor: Peca Popović/Fejsbuk ]

29. 01. 2024. 11:33 0

Grad duhova usred mora

Nekada najgušće naseljeno mesto na svetu, ostrvo Gunkanjima je sada prostor duhova. Malo mesta na planeti ima tako čudnu ili tako potresnu istoriju.

Malo ostrvo nalik tvrđavi nalazi se nedaleko od obale Nagasakija. Ostrvo je okruženo morskim zidom, prekriveno zbijenim zgradama i potpuno napušteno - grad duhova koji je bio potpuno nenaseljen više od četrdeset godina.

Početkom 1900-ih, Gunkanjimu je razvila Mitsubishi korporatcija koja je ispravno verovala da se ostrvo nalazi na bogatom podmorskom nalazištu uglja.

Narednih sedam decenija, rudnik je rastao sve dublje i duže, protežući se ispod morskog dna kako bi se sakupio ugalj koji je pokretao industrijsku ekspanziju Japana.

Do 1941. godine, ostrvo, površine manje od jednog kvadratnog kilometra, proizvodilo je 400.000 tona uglja godišnje.
A mnogi od onih koji su ropski radili u podvodnom rudniku bili su prinudni radnici iz Koreje.

Još značajniji od rudnika bio je grad koji je izrastao oko njega. Da bi se smestili rudari, na maloj steni su izgrađeni desetospratni stambeni kompleksi - lavirint sa visokim spratovima povezanim dvorištima, hodnicima i stepenicama. Postojale su škole, restorani i kockarnice, sve opasano zaštitnim zidom.

Ostrvo je postalo poznato kao „Midori nashi Shima“, ostrvo bez zelene boje.

Zapanjujuće, do sredine 1957. u njemu je bilo skoro šest hiljada ljudi, što mu je dalo najveću gustinu naseljenosti koju je svet ikada poznavao. A onda je nestalo uglja.

Micubiši je 1974. zatvorio rudnik, svi su otišli, a ovaj ostrvski grad je napušten, ostavljen da se polako vrati prirodi.

Stanovi su počeli da se urušavaju, a prvi put su puste avlije počele da se zelene. Kad morski povetarac krene da zviždi kroz prozore, polomljeno staklo i stare novine razlete se po kalama.

Pedeset godina pošto je Micubiši otišao, ostrvo je avetinjski prazno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati