Život

[ Izvor: N1/Klix.ba ]

12. 01. 2024. 15:59 6

Najodvratniji prizor s Balkana: Pred nosom nam je i svi smo krivi (VIDEO)

Prizori smeća i plutajućeg otpada u enormnim količinama Drinsko jezero na području Višegrada doslovno su pretvorili u epicentar kataklizme.

Otpad od plastike i teških metala, gume, čak i delovi automobila, bele tehnike, različitih bačva, boca i ko zna čega, u tonama pluta Drinskim jezerom.

Prema procenama između šest i osam hiljada kubnih metara različitog otpada se godišnje izvadi iz jezera.

Problem je višedecenijski i opštepoznata priča da se ogromne količine otpada slivaju iz tri države. Osim iz okolnih gradova, otpad do Drinskog jezera stiže Limom iz Srbije i iz Crne Gore.

Vest o katastrofi u Višegradu obišla je i svetske medije. I uprkos skoro svakodnevnim upozorenjima ekoloških udruženja među kojima je najglasniji Dejan Furtula iz Višegrada, činjenica da se Drina postepeno pretvara u deponiju smeća izgleda nikoga ne zabrinjava, a najmanje institucije koje su dužne da pronađu hitna rešenja.

- Danas ponovno gledamo iste scene kao i svake godine u Višegradu. Radnici elektrane su već počeli da skupljaju i vade otpad. Moram da istaknem da je vrlo malo napravljeno za ovaj višedecenijski problem. Ministarstva tri države se redovno sastaju, ali javnost ne vidi zaključke tih sastanaka, dok jasno vidi problem koji se iz godine u godinu ponavlja - kaže Furtula.

Iz HE Višegrad rade na izvlačenju otpada, svesni činjenice da sami ne mogu rešiti ovaj problem, a posebno u periodu kiša i topljenja snega. Svakodnevno se apeluje i na svest građana kako bi promenili navike bacanja otpada u reku, ali i na institucije da preduzmu mere i zaštite okolinu.

Ali uprkos činjenici da je o ovoj temi razgovarano više puta na sastancima koji su organizovani na najvišem nivou u Višegradu i u Crnoj Gori, rezultati su izostali. Ostao je problem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati