Život

[ Izvor: Mediji ]

07. 01. 2024. 10:31 4

Šta su Srbi poklanjali za Božić pre jednog veka?

Najpre treba reći da Nova godina, kao praznik, pre jednog veka, gotovo uopšte nije pominjana, posebno među srednjim staležom, a sva pažnja bila je usmerena na Božić, koji je smatran jednim od centralnih godišnjih praznika. Tradicija darivanja i onda je postojala, ali su se pokloni razlikovali, posebno oni namenjeni muškarcima.

Poklonima su se, kao i danas, najviše radovala deca, a ni izbor se ne razlikuje puno - slatkiši, igračke i ukrasi za jelku. Slično je i sa damama, koje su darivane šeširima, tašnama, modnim aksesoarom, ukrasima za kosu i vrat.

Tada najveća trgovina dečjih igračaka i muzičkih instrumenata "Kod Trube", nudila je veliki izbor raznovrsnih dečjih igračaka i nakita za Božićno drvo, dok se za starije nudi savršen poklon: nova knjiga Fjodora Dostojevskog - "Zločin i kazna".

Što se tiče muškaraca, stvari su se donekle promenile. Uz piće i cigarete, kao idealan poklon nudi se i pištolj, verovatno zbog činjenice da je bilo ratno vreme.

Ipak, oružje se nije moglo pokloniti baš svakom, pa se kao izbor lepog i ozbiljnog poklona nudio kalendar. Recimo, za 1913. godinu, u Politici je objavljena reklama kalendara, pod nazivom "Osvetnici", sa odabranom sadržinom i slikama iz Prvog balkanskog rata.

Poslednjeg Božića pred Veliki rat, "Srpske novine" su, kao "najlepši poklon za nastupajuće praznike" reklamirale igre na sreću.

Ni za vreme rata, praznični duh Srbe nije napuštao, pa su nakon oslobađanja od prve austro-ugarske okupacije, 1914. godine, u Beogradu ponovo počele da izlaze novine sa reklamnim oglasima.

Između ostalog, u prazničnim brojevima, Božić su narodu čestitali kralj i patrijarh, ali su i viđeniji građani upućivali čestitke sa najlepšim željama, svojim poslovnim prijateljima i mušterijama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati