Život

Dr Slavica Plavšić

29. 08. 2023. 10:13 2

Gračaničko prelo

Opština Gračanica i Turistička organizacija ove opštine, organizuju, sada već tradicionalnu, treću po redu manifestaciju "Gračaničko prelo" koja je svečano otvorena 28. avgusta 2023. godine, ispred zgrade skupštine opštine Gračanica. Manifestacijom "Gračičko prelo" zvanično je počelo obeležavanje "Dana Opštine Gračanica 2023", povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice ili Velike Gospojine.

Organizacija "Tradicija kroz vekove", čija je predsednica Danijela Simonović, pozvala je sugrađane na svečano otvaranje ove značajne manifestacije i na prezentaciju i izložbu radova koji predstavljaju očuvanje tradicije i vrednosti koje su specifične upravo za stanovništvo centralnog Kosova.

Mnogobrojni okupljeni meštani, gosti, gradski čelnici, imali su priliku da vide veliki broj jedinstvenih i zanimljivih predmeta kojima se u ovim krajevima obeležavaju najvažniji praznici i manifestacije: slave, svadbe, Božić, Uskrs, Đurđevdan i razne druge proslave i praznici, a koje su brižne žene sa Kosova uspele da sačuvaju i otrgnu od zaborava. Između ostalog, ovo je izuzetna prilika da se vidi izložena jedinstvenu i unikatna ručno tkana prostirka od vune, tzv. "čerga", koja se u porodici Mitić čuva i prenosi sa generacije na generaciju preko trista godina. Brižljivo očuvan predmet star više od tri veka!Jedan od veoma zanimljivih rekvizita koji je izložen je i tzv. "kondir", posuda napunjena vinom, sav "gizdav" i bogato okićen, kojim su se nekada pozivali gosti na svadbe i to lično, od kuće do kuće. Tu su i devojke i mlade žene obučene u bogate i prelepe narodne nošnje koje se još retko mogu naći uglavnom u vlasništvu kulturno umetničkih društava i retko u nekim porodicama.Cilj ove značajne manifestacije je da se na najbolji način predstavi bogata istorija i tradicija opštine Gračanica kao čuvar narodne tradicije kroz pesmu, folklor, muziku i druge oblike narodnog stvaralaštva. Ovo je posebna prilika da se na jednom mestu okupe različita udruženja, zanatske radionice, proizvođači domaće hrane, meda, vina i rakije, folklorni ansambli, kulturno-umetnička društva. Svi oni na svoj način doprinose i rade na očuvanju narodnog stvaralaštva.

Neizostavna je i bogata i raznovrsna trpeza prepuna čuvenim specijalitema iz centralnog Kosova kao što su: kosovska strugana pogača, barenica, ćajke, različite pite slane i slatke i razne druge đakonije, uz piće i bogat kulturno umetnički program, kao i različite tematske radionice. Građani imaju jedinstvenu priliku da se okupe, vide, druže i ispričaju, da se malo opuste i zabave i da, bar na kratko potisnu mnogobrojne životne probleme sa kojima žive i bore se već decenijama, u svojim enklavama, odakle se teško i ulazi i izlazi.Dani opštine Gračanica, trajaće od Velike do Male Gospojine, tj. do 21. septembra, i biće ispunjeni različitim manifestacijama i dešavanjima. Velika Gospojina je i hramovna slava manastira Gračanica, u kojem je jutros liturgiju služio episkop raško-prizrenski Teodosije. Praznik Uspenje Presvete Bogorodice, ili Velika Gospojina, obeležen je i u Gračanici i Orahovcu manastiru Sokolica i drugim pravoslavnim hramovima.

Dr Slavica Plavšić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati