Život

Direktno.rs

12. 11. 2022. 17:24 0

Osmeh iza koji se krije 12 dijagnoza i 4 operacije...

Petra je rođena u 28 nedelji, odnosno 12 nedelja pre termina. Bila je teška svega jedan kilogram i 200 grama. Petra je po rođenju provela tri sata na kiseoniku u požarevačkoj bolnici, a nakon toga je prebačena na Institut za neonatologiju u Beogradu. Dve nedelje nakon rođenja desilo je da je odjednom prestala da diše, ali se ubrzo povratila. Međutim tada su krenuli brojni problemi. Jedno vreme nije bilo ni moždane aktivnosti, pa su krenuli epi napadi.

Dijagnozu cerebralne paralize Petra je dobila sa godinu dana, ali to nije njen jedini zdravstveni problem, oštećenje se odrazilo na sluh i vid, ima dioptriju plus pet, na daljinu vidi samo 20, a na blizinu 40 odsto.

Šestogodišnja Petra je do sada imala četiri operacije. Prvu je bila u Beogradu već sa 16 meseci zbog hronične upale ušiju, posle čega se sluh popravio. Druga operacija usledila je sa tri godine kada je, takođe na klinici u Beogradu, imala intervenciju na debelom crevu. Ubrzo nakon što je prohodala počela je da joj se krivijedna noga, zbog čega je bila potrebna i treća operacija. Pošto takvu operaciju ne rade lekari u Srbiji, najbolja opcija im je bila klinika u Turskoj.Operacija je bila uspešna. Nosila je gips mesec dana i noga se ispravila. Roditelji su se nadali da će to biti neko trajnije rešenje, međutim, posle godinu dana ponovo je noga počela da se krivi. Usledila je i četvrta operacija u Ćupriji, a radili su je ruski lekari. Oni su Petri operisali tetive na ukupno 12 tačaka na celom telu. Dobro je tekao oporavak nakon operacije i ona je ubrzano stala na noge.Iako je Petra rođena sa 12 dijagnoza, to se na njoj ne vidi, a ni na majci koji je ostala bez svog imena i prezimena jer je, kako kaže, sada samo Petrina majka

Pomozimo Petri da ode na operaciju fibrotomije!

Ukoliko želite da pomognete Petri to možete učiniti na sledeći način:

Dinarski : 160-6000001515874-78
Devizni: 160-6000001517484-98
IBAN: RS35160600000151748498
SWIFT / BIC: DBDBRSBG, Banca Intesa
Pošalji broj 71 na 3800
Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal
Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati