Život

Direktno.rs

03. 11. 2022. 06:47 3

Sipaju izbeljivač u oči zbog "izazova" na Tik toku?!

Poslednjih nedelja među tinejdžerima kruži jedan od najopasnijih "izazova" sa društvene mreže Tik tok, posle kojeg su pojedini tinejdžeri totalno oslepeli.

Nakon prethodnih "izazova" u kojima je od dece traženo da se guše pertlama, da lepe usta lepkom, da ližu WC šolje u javnim toaletima, sada se pojavio snimak, koji postaje sve popluraniji. Smesa poput izbeljivača, želatina i paste za zube može posvetliti, a donekle i promeniti boju očiju. Mnogi su, pokušavajući ovo da urade, zadobili opekotine, prokrvarile su im oči, a neki su i trajno oštetili vid i oslepeli.

- Društvene mreže kao što su Tik tok, Fejsbuk, Instagram i Snepčet ne brinu za dečju bezbednost - rekla je Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost na internetu.

Održala je brojna predavanja po srednjim školama, tribine a kojima su prisustvovali i đaci u školama i profesori, ali jedino na št ase najviše apeluje to su roditelji. Da pokušaju da isprate  šta deca rade na društvenim mrežama, najviše njihova interesovanja.

- Tik tok, Fejsbuk, Instagram i Snepčet su društvene mreže koje nimalo ne brinu za dečju bezbednost. Njima je samo stalo da imaju što više mladih korisnika, klikova i lajkova, to je uhvatilo maha da je prosto nezaustavljivo i u svetu i kod nas. Ono što roditelji stvarno mogu da urade jeste da prate aktivnosti svoje dece na društvenim mrežama, da znaju koje sadržaje gledaju i ko su im idoli. Treba da odvoje vreme za razgovor sa decom, da im, ako uspeju, bar nakratko zamene telefon knjigom i da pokušaju da ih osveste i ukažu im na opasnosti koje ih vrebaju na netu - kaže Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu.Upozorenje

Školski psiholog Branka Tišma ovako opasne izazove vidi kao rezultat problema komunikacije roditelja i šire zajednice sa decom.

- Moramo malo više da se bavimo svojom decom i da razgovaramo sa njima i o tim suludim izazovima. Deca se preko njih dokazuju u društvu, izazovi su zadaci koje moraju da ispune da bi ušli u neku grupu. I upravo o tome treba razgovarati sa decom. Treba imati kontrolu i nad njihovim telefonima, ali ne i otvaranjem lažnih profila na društvenim mrežama, već da to otvaranje profila bude zajedničko i dogovoreno - objašnjava naš sagovornica.

Ona naglašava i da je vrlo važno na koji način deci postavljamo zabrane.

- Ne mora zabrana uvek da bude izričita. Treba pričati kakve sve opasnosti vrebaju i kako da izaberu ono što je manje opasno. A mnogi roditelji hoće samo da bude po njihovom. To je roditeljska nesposobnost i nepoznavanje načina kako prići detetu. Treba mu dati do znanja da ga volimo, da smo tu za njega u svakoj situaciji - ističe Tišma.Neshvaćeni

Socijalni psiholog Zorana Katić kaže da, koliko su društvene mreže korisne, toliko su i štetne, pogotovo za tinejdžere.

- Oni se osećaju usamljeno, odbačeno i neshvaćeno, i da bi se uklopili u društvo, pribegavaju raznim ludorijama. Kako bi ih okolina prihvatila, takmiče se u izazovima, ne shvatajući koliko oni mogu biti opasni po njih. U toku dana roditelji treba deci da ograniče korišćenje društvenih mreža. Takođe, mlađima od 12 godina ne treba dozvoljavati korišćenje telefona, a mlađima od deset godina ni da imaju smartfon  - kaže psiholog Katić.Podsetimo se samo nekih izazova na Tik toku, možda ovih šest su najjeziviji:

1. Blekaut - Podrazumeva snimanje gušenja kaišem ili rukama dok se ne padne u nesvest kako bi se osetilo stanje neposredno pred smrt
2. Sečenje - Podrazumeva da mladi jedni druge podstiču na sečenje tela nožem
3. Ispijanje - Nadmetanje u pijenju ogromne količine već pijenog pića ili neke druge tečnosti
4. Lizanje WC šolje - Zarad popularnosti mnogi su odlučili da prihvate i ovaj izazov
5. Zaustavljanje vazduha - Još jedan bizaran izazov je da se ispuni zadatak zadržavanja daha što duže. Mnogi koji su to probali onesvestili su se
6. Cimet - Izazov je bio da se jede cimet direktno iz kese i jedan učesnik je preminuo od gušenja

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati