Život

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

15. 05. 2022. 17:08 1

Kako je put u Grčku uticao na devojčicu sa autizmom?

Da je putovanje odličan izbor u brojnim prilikama, uverila se i Arabela Karter-Džonson, koja je u obilazak Grčke krenula sa osmogodišnjom kćerkom Iris Grejs, koja ima poremećaj iz spektra autizma. Upravo to putovanje imalo je pozitivan uticaj na devojčicu, čineći je društvenijom i samouverenijom.

Kada je Iris dijagnostikovan teški oblik autizma sa dve godine, Arabela nije mogla da zamisli da će samo šest godina kasnije krenuti u ovakvu vrstu avanture sa ćerkom. Sve je počelo praćenjem detetovih interesovanja i učenjem da živi i uživa u trenutku. Svako putovanje je prilagođeno njenim interesovanjima, a roditelji se trude da joj pomognu da unapredi svoje veštine i bolje brine o sebi.

Zato njena majka dokumentuje sva putovanja, ne bi li tako podstakla i druge roditelje da učine isto sa svojom decom koja imaju poremećaj iz autističnog spektra.

Dvonedeljno putovanje u Grčku omogućilo im je uživanje na prelepim plažama, upoznavanje bogate istorije zemlje i obilazak arheoloških nalazišta, kao i brojnih drugih zanimljivih destinacija u ovoj zemlji.

Kako je Grčka uticala pozitivno na Iris?

Najpre su roditelji uputili Iris u istoriju Stare Grčke i želeli su da ona više bude angažovana po tom pitanju. I dok je Arabela istraživala ovu temu, shvatila je da u Grčkoj ima mnogo više mesta za upoznavanje od pukih turističkih destinacija. U pitanju je bezbedna zemlja u kojoj žive gostoljubivi ljudi, naročito prema najmlađim turistima.

Iako su, kao i drugoj deci koja pate od autizma, i Iris bili potrebni tišina i mir, čini se da se tokom putovanja po Grčkoj u njoj probudio "putnički“ duh. Delovalo je da Iris bolje uči na licu mesta, pa su tako i roditelji menjali metode učenja, navela je Arabela za Boredpanda.com.

- Autizam je način postojanja, funkcionisanja i viđenja sveta. Nije to nešto što treba popraviti ili izlečiti, ali možemo pomoći ljudima da se bolje snađu u svetu. Imajući u vidu da svako funkiconiše na svoj način, postavlja se pitanje kako onda možemo imati jedinstven pristup - komentariše Arabela.

Iris je slobodno i radoznalo šetala pijacom u Atini, a onda je sa roditeljima uživala u poseti manastirima Meteora. Pozicionirani na vrhu stana, ovi manastiri kod posetilaca izazivaju strahopoštovanje.

Roditelji su primetili da se njihova kćerka polako otvara. Uživali su u šetnji šumama i brojnim aktivnostima, tokom kojih su upoznavali nove ljude. Kako navodi Arabell, treba probati različite aktivnosti, porazgovarati sa lokalnim stanovništvom i upoznati neke nove ljude. Sve to su i oni radili tokom putovanja i primetili da njiohva kćerka polako pobeđuje strahove.

Ponekad se činilo da joj je svega toga previše, pa su joj roditelji jednostavno davali vremena.

Spektakularna klisura Vikos, sa magičnom vodom boje tirkiza, bila je još jedna nezaboravna lokacija u Grčkoj koja je ostavila poseban utisak na malenu Iris.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati