Život

[ Izvor: Mozzartsport ]

12. 10. 2021. 10:06 2

Pred 30.000 pijanih Srba protiv Zvezde u Sofiji

Ove godine se navršilo 30 godina od najvećeg uspeha u istoriji Crvene zvezde i fudbala na ovim prostorima. Trijumf crveno-belih u Bariju je ostao fudbalski Mont Everest kojem se nikada više niko sa Balkana nije približio.

Tačnije, najbliža je bila Crvena zvezda već sledeće godine ali početak rata i sankcija u Jugoslaviji su znatno otežali odbranu evropske titule. Iako su posle Barija otišli brojni članovi šampionskog tima poput kapitena Stojanovića, defanzivaca Šabanadžovića i Marovića, plejmejkera Prosinečkog ili napadača Binića, Zvezda je opet imala snažan tim sa Savićevićem, Pančevom, Belodedićem, Jugovićem, Mihajlovićem, Najdoskim koji je imao kvalitet da ponovi uspeh iz Barija.

Zvezda je u kvalifikacijama pregazila Portdaun i Apolon i plasirala se u grupnu fazu poslednjeg izdanja Kupa evropskih šampiona iz kojeg će sledeće sezone nastati Liga šampiona. Zvezda je sve evropske mečeve igrala van Beograda i Srbije zbog sankcija. Od Segeda, preko Budimpešte, do Sofije.

Crvena zvezda je grupu otvorila porazom od Sampdorije u Đenovi ali je potom nanizala tri pobede. U Budimpešti je pao Anderleht, a potom Panatinaikos u Atini i Sofiji „na domaćem terenu“. Uoči poslednja dva kola, Zvezda je imala šest bodova, Sampdorija pet, Anderleht tri, a Panatinaikos dva.

Zvezda je u ključnom meču pretposlednjeg kola dočekala Sampdoriju u Sofiji. Italijanski tim je sezonu ranije šokirao Apenine osvojivši titulu u konkurenciji Milana sa Holanđanima, Intera sa Nemcima Juventusa sa Robertom Bađom, Napolija sa Maradonom... Stravična je konkurencija bila tada u Italiji.

Ali je i Vujadin Boškov skockao sjajan tim Sampdorije sa napadačkim tandemom Vijali – Mančini, čuvenim Brazilcem Toninjom Serezom u vezi, brzonogim Lombardom po krilu, pouzdanim Katanecom i Vjerhovodom u odbrani, sjajnim Paljukom na golu...

Ko dobije taj meč u Sofiji, imao bi pred poslednje kolo osigurano prvo mesto u grupi i plasman u finale na Vembliju.

Zvezda je povela golom Mihajlovića, ali je usledio preokret. Pogodak Kataneca, autogol Vasiljevića i konačna presuda Roberta Mančinija za 1:3. Sampdorija je pobedila i otišla na Vembli, a Zvezda za dlaku ostala bez novog finala.

Jedan od članova tog Sampdorijinog tima je bio i vezista Ivano Boneti. U razgovoru za italijanske medije se prisetio tog meča u Sofiji.

„Finale na Vembliju? Možda će vam zvučati čudno, ali za nas je pravo finale Lige šampiona bio meč koji smo odigrali protiv Crvene zvezde u Sofiji i dobili. Pred 30.000 pijanih Srba koji vrište, prete, naoružanih svim i svačim... U svlačionici smo bili bledi kao krpe. Pjetro Vjerhovod je prvi otišao da se zagreva ispred njih i kada se vratio, rekao je: ’Kao što vidite, živ sam’. Pobedili smo i ti ljutiti navijači su nam na kraju aplaudirali. To je za mene bila zaista epska scena“, priseća se Boneti.

Sampdorija je u finalu na Vembliju izgubila od Barselone golom Ronalda Kumana iz slobodnjaka u produžecima.

„Paljuka je napravio pokret telom ulevo da bi video gde će lopta, baš u trenutku kada je Kuman šutnuo. Nije bilo šanse da se takav šut odbrani... Problem je što je taj faul trebalo da bude dosuđen u našu korist. Invernici i dan-danas psuje sudiju zbog toga. Inače, on me je zamenio u 72. minutu iako sam se osećao dobro i nisam razumeo taj taktički potez. Ali ako ga je povukao Vujadin Boškov, onda je verovatno bio u interesu ekipe. To je jedna od stvari koje sam kasnije shvatio kao trener“.

O tom timu Sampdorije se i danas u Italiji pričaju bajke kao jednoj od najromantičnijih generacija tog vremena...

„Bili smo 15 iskusnih igrača plus trojica klinaca. U pravim godinama. Bili smo svesni snage i da igramo u ekipi koja je sklopljena da uspe. Vodio nas je veliki trener Vujadin Boškov koji je imao ogromno međunarodno iskustvo i bio je pravi čovek za takav tim. Verujte mi da smo od prvog kola znali da ćemo osvojiti titulu. Tih nekoliko grešaka u toku sezone koje smo napravili nas nisu pokolebale“, opisao je Boneti tadašnji tim Sampdorije.

Sampdorija i Zvezda više nikada nisu ponovili te uspehe. Kasnije su mnogi Zvezdini igrači oblačili dres Sampdorije, čak i dvojica iz te generacije: Jugović i Mihajlović.

„Mi da smo ostali svi na okupu.... Ili još bolje, da smo igrali te utakmice u Beogradu, mi bismo i sledeće godine bili u finalu. Umesto Sampdorije. Ne znam da li bismo ga osvojili protiv Barselone, ali bili bismo na Vembliju. Sve utakmice smo igrali u gostima. Mi protiv Sampdorije nikada ne bismo izgubili na Marakani. Nema teorije“, pričao je nedavno Siniša Mihajlović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati