Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Život

Direktno.rs

01. 06. 2021. 10:50 5

Obolele žene u Srbiji odbace kao KLJAKAVO PILE: Borite se!

Teško je nastaviti priču, a ne podsetiti vas tamo gde sam stala. Boreći se sa karcinomom, po četvrti put, a tek mi je 41 godina. Prinuđena sam da se borim i sa ostalim nedaćama koje su me snalazile tokom mog lečenja. O nepravdi koja mi je naneta time što sam kao pacijent sa dijagnozom metastaza na kostima i jetri, odbačena od zdravstvenog sistema kao da će me zelena trava vec sutra prekriti. Ali ne, to moja opcija nije bila nikada, njihova je još uvek. Kao korisnik humanitarne fondacije uspela sam da sebi obezbedim lečenje u inostranstvu i terapiju koja je dala pomaka - prenosi Jelena Milenković svoju životnu priču.

- Možda koji dan života duže, ali zar je to zločin? Želeti i omogućiti još malo vremena i kvalitetnijeg żivota? Rekoše mi da za trajno izlečenje nema ni govora, ok, ali za život sa bolešću je moguće. Nažalost, mnoge žene u Srbiji na taj luksuz nemaju pravo! Ovde vas sa takvom dijagnozom odbace sa pokretne trake kao "kljakavo pile". Znam ružno je poređenje i za čitati, a kamoli doživeti. I niko vam ne kaže da tamo negde ima leka, ali vi ga ne dobijate jer RFZO Srbije ne pokriva taj trošak - nastavlja Jelena.

Kako je objavljeno na sajtu fondacije "Budi human", ona je pre šest godina operisala karcinom na nosu, dve godine kasnije karcinom dojke, a prošle godine karcinom grlića materice. U septembru 2020. godine su joj dijagnostifikovane metastaze na kostima i jetri.

- A znate postoje u Srbiji i Gama, Sajber i Iks noževi i zraci i ostale munje, ali ni tamo vas ne šalju i to je za odabrane. Kada vas u vašoj zdravstvenoj ustanovi odbace, niko vam ne kaže da možete otići po drugo mišljenje u bilo koju drugu, da možete zakazati konzilijum u prestonici bez uputa ako uplatite 100 evra. Evo, ja vam kažem. No, dobro, pregrmela sam i to i još toga.

Jelena priča o jednoj svetloj tački u njenom sumornom snu, koji je, nažalost, java.

- Ponekad se dogodi da vas znakovi pored puta dovedu do pravih ljudi. Znate, u Nišu imamo jednu malu, mladu, krhku doktoricu, tek stupila na dužnost, a već je na prestolu. Onkolog Ana Cvetanović koja se potrudila da mi olakša tok lečenja i spasi hiljade evra koje sam davala na razne dijagnostike i lekove. Koja se svakog dana bori da žene u Srbiji dobiju adekvatan tretman lečenja, kao i ostale žene u svetu. Zahvaljujući njenoj angažovanosti, u Srbiju će uskoro stići terapija koja nama sa ovim problemom produžava, a možda i spašava život! A koja trenutno košta kao kilogram zlata. 2.500 evra mesečno je potrebno izdvojiti za nju.

- Zbog toga je smrtnost žena u Srbiji od karcinoma dojke na drugom mestu u svetu. Koliko košta jedan zivot? Da li je realno stavljati ga na kantar sa novcem? Da li zbog toga treba odustati od borbe, pustiti niz vodu mlade mame, sestre, tetke, rođake, komšinice, prijateljice... Ima li išta vrednije od njih? Moja deca, suprug, majka, rođaci, prijatelji, komšije ne žele da me izgube. Oni svakog dana glasaju za život, tako što šalju SMS za moje lečenje. Zašto mi obični smrtnici ne odlučujemo šta će u ovoj zemlji biti prioritet - pita se Jelena Milenković.

Zato poruku nade Jelena šalje svim uplakanim i razočaranim odbačenim "kljakavim pilićima":

- Borite se, izdržite još malo, ima nade za nas!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Koaliciono pozorištance

Zoran Živković [21.09.2021.]


Anketa

Ko nosi najskuplju garderobu u SNS?

Rezultati

Video dana

Odlučio je da se p(r)ovuče posle osvajanja trke...