Život

M. Z.

12. 04. 2021. 19:22 3

Da se ne zaboravi: Dan kad je granatiran voz u Grdeličkoj klisuri

Pre tačno 22 godine NATO je bombardovao Saveznu republiku Jugoslaviju, kada je naneta ogromna šteta našoj zemlji, ali su i izgubljeni brojni životi. Tako je na današnji dan, tog 12. aprila 1999. godine, granatiran voz u Grdeličkoj klisuri, kada je povređeno mnogo putnika, dok tačan broj poginulih do dana današnjeg nije utvrđen.

Prema izjavama dvojice mašinovođa, Bobana Kostića i Gorana Mikića iz Niša, voz je iz niške stanice, tog 12. aprila 1999. godine krenuo sa 15 minuta zakašnjenja. U ratno vreme niko nije proveravao koliko je putnika u vagonima međunarodnog voza koji je saobraćao do Ristovca.

Iz NATO aviona ispaljena su četiri projektila. Dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski most koji se nalazi u blizini. Od prvog projektila, ispaljenog tačno u 11.39 časova, lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije, a drugi projektil spržio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine.

Bombardovanje se desilo u 11.40 po lokalnom vremenu. Raketa AGM-130 ispaljena sa NATO F-15E pogodila je most u trenutku kada je putnički voz prelazio preko njega na liniji Beograd – Ristovac.

Nakon ove tragedije pronađeno je devet tela, kao i još četiri dela ljudskog tela, a mnogi se vode kao nestali. Prema izjavi konduktera posle nesreće, u vozu je broj putnika bio veći od 50, a među identifikovanim poginulima bilo je i dece i trudnica.

Ovaj dan, koji je i te kako težak, budući da se Srbija seća žrtava, nisu zaboravili ni brojni korisnici društvenih mreža.

- Na današnji dan 1999. godine dogodio se napad na putnički voz u Grdeličkoj klisuri, kada je avion NATO pakta ispalio dve rakete i pogodio putnički voz koji je prelazio preko železničkog mosta na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisur - napisao je jedan tviteraš.

Sećanje na ovaj tužan datum podelio je i novinar Branko Čečen.

- Slučajno sam se zatekao u gradu u kojem su bili izbori za predsedničkog kandidata Demokrata. Jedan je bio Vesli Klark. U kafani u koju je ušao da "priča sa biračima", zatekao sam se i ja. To je za sada u mom životu jedino rukovanje koje sam odbio. Nije tražio objašnjenje - napisao je Čečen.

Da se nikad ne zaboravi...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati