Život

R. Ć. [ Izvor: Ozonpress ]

13. 01. 2021. 15:22 5

Kuća velikog pesnika se urušava, vlast ne reaguje

Kuća u kojoj je rođen čuveni srpski pisac Vladislav Petković Dis, koja se nalazi u selu Zablaće kod Čačka, decenijama se nalazi u jako lošem stanju i preti joj totalno urušavanje. Iako je Vlada Srbije prošle godine kuću proglasila za nacionalno dobro još uvek ništa nije urađeno na njenom spasavanju. Meštani upozoravaju da ona neće preživeti još jednu zimu.

- To je kuća Vladislava Petkovića Disa gde je na ispitu pala naša ljudskost,naša odgovornost i naša obaveza da je sačuvamo - kaže Danka Šušić, žiteljka Zablaća koja se godinama bori da se rodna kuća slavnog srpskog pisca sačuva od daljeg propadanja, ali kao što vidimo bez uspeha. Obećanja čelnika grada da će se situacija promeniti ostala su samo to - obećanja.

Pre skoro dve godine, 31. januara 2019. Vlada Srbije proglasila je Disovu kuću za javno dobro, ali ni to nije mnogo vredelo, prenosi Ozonpress.

- Kada je nadvladao taj javni interes mislili smo da će put do našeg ostvarenja, do obnove kuće, biti mnogo lakši. Međutim, tu je takođe stavljena tačka. Bila je pompa par dana, Disova kuća, međutim od tada više ništa. Više stvarno ne znam kuda da pođemo i kome da se više obratimo da se to pokrene sa mrtve tačke - kaže Danka.

Kuća je već uveliko urušena. Iz nje je odneto šta se moglo odneti, i, kako kažu meštani, ovu zimu teško da će preživeti.

- Sa prozora preko puta, svaki dan gledam ovu bruku i sramotu. Važno je da ova država ima para za parove, za "Zadrugu“ i tako neke gluposti, a za ovako nešto nema - kaže meštanka Vesna Milijanović .

Gradonačelnik i njegovi saradnici i dalje tvrde da su problem naslednici jer ovih četrdesetak kvadrata deli više od 10 vlasnika. Pregopori sa njima, navodno, traju decenijama.

- Pre nekoliko dana imali smo sa jednim gospodinom razgovore koji je 50 odsto vlasnik postojećeg objekta. Naša želja je da kupimo objekat po korektnoj ceni od svih naslednika da bi mogli da uđemo u proces rekonstrukcije i izgradnje postojeće kuće. Želja svih nas, posebno Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ je da tu bude stalna postavka našeg pisca - kaže gradonačelnik Milun Todorović.

Da Dis u u Čačku i dalje čeka bolje dane svedoči i sudbina jedinog spomenika koji je podignut u gradu u njegovu čast. Nalazi se u uglu dvorišta Narodnog muzeja, ispred zgrade policije i Okružnog zatvora, i do njega nema staze. Inicijative da se premesti na neko drugo, bolje mesto u gradu, nisu podržane od čelnika grada.  

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati