Život

[ Izvor: Srbi za Srbe ]

05. 01. 2021. 09:10 5

KUĆA STRAVE I UŽASA Ana (11) je odličan đak, a njena porodica preživljava sa 15.000 dinara

Bujanovac je jedna od najnerazvijenijih opština u našoj zemlji. Čini se kao da je vreme odavno stalo i da je težak život "nagazio" sve ljude koji žive na ovom području. Ipak, sumorno-siva atmosfera koju smo videli u domu porodice Janjić, izaziva šok i nevericu!

Kuća strave i užasa – najkraći je opis onoga što se zatiče pri ulasku u dvorište. Frontalni pogled na nju izaziva osećaj straha jer centralni stubovi izgledaju kao da će svakog trenutka "pući" usled pritisaka koji trpe od krova i nestabilnih temelja koji su, protokom vremena, oslabili, kažu iz humanitarne organizacije Srbi za Srbe.

- Kuća je stara preko sto godina. Tu smo se pre pedesetak godina doselili iz ulice nedaleko odavde. Nažalost, nemamo nikakvih mogućnosti da sredimo kuću - govori na početku razgovora Ivica Janjić.

Porodicu Janjić, osim Ivice, čine i njegova sestra Dušica, njena ćerka Ana (11) i najstariji član porodice - deda Dragić. Porodica živi od socijalne pomoći u iznosu od 12.000 dinara, dečijeg dodatka u iznosu od 3.000 i male dedine penzije. Od životinja gaje kokoške i piliće.

- Kada pada kiša, krov nam prokišnjava i onda se plafon natopi vodom. Zvali smo električara da nam drugačije poveže struju jer se najviše plašimo da zbog takvih okolnosti ne dođe do kratkog spoja i velike tragedije. Kao što vidite sve u kući je dotrajalo, a što se tiče kupatila, u njemu nemamo čak ni vodu - govori Ivica o uslovima u kojima žive. 

Da nije sve tako crno u ovoj priči, pokazuje devojčica Ana. Zagledana u školske knjige i fokusirana na domaći zadatak ljubazno nam priča o svojim školskim uspesima jer je, i pored situacije u kakvoj se nalazi - odličan đak. Osmeh gotovo da ne skida sa lica, iako se u očima i na licu prepoznaju obrisi teškog života i velikog krsta koji, na svojim nejakim plećima, ova devojčica nosi.

- Volela bih da imam vodu u kupatilu da mogu da se okupam kao sva ostala deca - skromnim glasom nam odgovara mala Ana.

- Božić je simbol rađanja nade, koja se potvrđuje kroz darežljivost i milosrđe. Ispunimo zato božićnom čarolijom i detinjstvo male Ane! - zaključuju iz organizacije Srbi za Srbe.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati