Život

Direktno.rs

28. 12. 2020. 16:44 1

Naučnici 3-D štampačima počeli da prave meso (VIDEO)

Naučnici u Izraelu kreiraju meso na biljnoj bazi, koje ima mast, krv i mišiće, imitirajući strukturu cele krave. Šnicle se stvaraju moćnim 3-D štampačima, koji kreiraju različite slojeve da bi stvorili repliku pravog mesa.

- Mi analiziramo različite komponente koji čine te prelepe odreske i pokušavamo da otkrijemo koje ključne komponente treba da imitiramo da bismo ih postigli. Identifikovali smo tri ključne komponente: mišići, krv i mast. To su komponente koje treba da kreiramo da bismo dobili lep odrezak - kaže Aleksej Tomsov, tehnolog hrane.

Mašine trenutno mogu da štampaju 6kg mesa na sat. No, cilj je da se stvori ekvivalent kravljeg mesa svaki dan. Kompanija planira da testira šnicle u restoranima, tokom godine.
- Naša tehnologija može da kreira cele mišićne odreske, baš kao i krava može da ih stvori, znatno efikasnije i jeftinije i povoljnije po životnu sredinu - kaže Eshchar Ben-Shitrit.

Upotreba tehnologije u kreiranju pravog mesa može pomoći globalnoj nestašici hrane, a smanjuje se i efekat staklene bašte.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati