Život

Direktno.rs

22. 12. 2020. 06:13 7

PORAŽAVAJUĆE Srbi zaboravili Milutina Milankovića (VIDEO)

Verovali ili ne, 2013. godine, u Beogradu, u ulici koja nosi ime Milutina Milankovića - našeg slavnog naučnika, sprovedeno je istraživanje koje je donelo zapanjujuće i poražavajuće rezultate: Svaki drugi ispitanik nije znao ko je Milutin Milanković, a nekoliko odgovora glasilo je - "To je onaj na novčanici od 2000 dinara.

Istovremeno, samo nekoliko ispitanika nije znalo za Bali-bega - lika iz turske serije "Sulejman Veličanstveni", koja se u to vreme prikazivala.

Teško je verovati da postoji još neki narod na zemaljskoj kugli, kod kojeg postoji fenomen sličan ovom - da naučnik takvog kalibra bude toliko nepoznat u narodu koji ga je iznedrio.Reč je o matematičaru, astronomu i geofizičaru, tvorcu najsavršenijeg kalendara, velikanu kojeg je NASA uvrstila u deset najznačajnijih naučnika u istoriji.

Krater na Marsu i još jedan na Mesecu nose njegovo ime, po odluci Međunarodne astronomske unije. Takođe, jedna mala planeta otkrivena 1936. nazvana je po njemu, dok je u Beogradu jedan bulevar poneo ime po njemu.Milutin Milanković ostaće upamćen po:

- Napravio je najtačniji kalendar do sada. Dužina tropske godine iznosi 365 dana, 5 časova, 48 minuta i 46 sekundi, dok je Milanković postigao tačnost od 365 dana, 5 časova, 48 minuta i 48 sekundi. Samo dve sekunde duže traje godina po najtačnijem kalendaru.

- Milanković nikada nije prihvatio Ajnštajnovu teoriju relativnosti, ali je to tada bio slučaj i sa mnogim drugim naučnicima tog vremena.

- Dobio je krater sa svojim imenom na daljoj strani Meseca veličine 34 km, zatim krater na Marsu prečnika 118 km i asteroid pod nazivom "1605 Milanković".

- NASA ga je uvrstila u 15 najvećih naučnika koji su se bavili proučavanjem Zemlje.- Za razliku od Nikole Tesle ili Mihajla Pupina, svetsku slavu nije stekao u najvećim svetskim centrima, već se svojim naučnim teorijama bavio u sobici u Kapetan Mišinom zdanju, na Beogradskom univerzitetu, koristeći samo papir, olovku, šiber i logaritamske tablice.

- Milanković je glavni “krivac” koji je dokazao da na Marsu ne može postojati civilizovan život, jer je svojim proračunima pokazao da su tamo temperature previše niske da bi život u takvom obliku postojao.

- Evropsko geofizičko društvo je 1993. godine ustanovilo medalju Milutin Milanković.

- Bio je jedan od najboljih poznavalaca istorije astronomije i nauke uopšte, a to dokazuje u nekoliko svojih dela.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati