Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Život

Direktno.rs

21. 11. 2020. 10:52 0

BANALNOST ZLA "Cilj laži je da narod ne misli i ne sudi"

To stalno laganje i nema za cilj da narod poveruje u laži, već je cilj da ni u šta ne veruje. Jer takvom narodu nije oduzet kapacitet za akciju, već kapacitet da misli i sudi. Sa takvim narodom možete da radite šta hoćete, rekla je Hana Arent, nemačka teoretičarka politike i filozof.

Prateći suđenje Adolfu Ajhmanu, poznata teoretičarka Hana Arent, skovala je frazu "banalnost zla", kojom je izrazila tezu da velika zla u istoriji nisu počinili fanatici i sociopate već obični ljudi koji su prihvatali tumačenje države da su akcije u kojima učestvuju normalne. "Banalnost zla" označava zlo koje ne zahteva nikakvu posebnu zloću ni pokvarenost, već samo dubok nedostatak mišljenja i suđenja.

Naime, Ajhman se na sudu branio kako je samo izvršavao naređenja, te da on nema odgovornost za Holokaust. Pod izgovorom da je samo bio "točkić u sistemu", Ajhmanova odbrana tražila je oslobađajuću presudu.
Podsetimo, Ajhman je bio komandat visokog ranga u SS-u i igrao je ključnu ulogu u Hitlerovom "konačnom rešenju" protiv Jevreja u Evropi tokom Drugog svetskog rata. Uhvatili su ga agenti Mosada u Argentini, gde je pobegao i živeo pod lažnim identitetom. Potom mu je suđeno i pogubljen je u Izraelu.

Sve ovo neodoljivo podseća na sistem u Srbiji Aleksandra Vučića, u kojem je građanima oduzeto pravo na svaku kritičku misao, jer su zasuti lažima sa režimskim medija, u ime kojih su spremni da počine najgora dela. Sa druge strane, intelektualni deo javnosti, pod izgovorom da je samo "točkić" koji mora izvršavati naređenja u ime sopstvenog opstanka, doprinosi legitimizaciji tiranije, koja dovodi do opšteg sloma i posrnuća države.
Zapravo, Srbija je pretvorena u pojam Arentove "banalnost zla", jer sve ne samo da se pretvorilo u banalno i zlo, već niko ne želi da razmišlja i preuzme odgovornost za budućnost države i njenih građana. A odgovornost je i na građanima, jer je pravo na otpor diktaturi jedno od najsvetijih ljudskih prava.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bloker

Zoran Živković [11.06.2021.]


Video dana

Kad mačka sretne sovu

Anketa

Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u fudbalu?

Rezultati