Život

Direktno.rs

21. 11. 2020. 10:52 0

BANALNOST ZLA "Cilj laži je da narod ne misli i ne sudi"

To stalno laganje i nema za cilj da narod poveruje u laži, već je cilj da ni u šta ne veruje. Jer takvom narodu nije oduzet kapacitet za akciju, već kapacitet da misli i sudi. Sa takvim narodom možete da radite šta hoćete, rekla je Hana Arent, nemačka teoretičarka politike i filozof.

Prateći suđenje Adolfu Ajhmanu, poznata teoretičarka Hana Arent, skovala je frazu "banalnost zla", kojom je izrazila tezu da velika zla u istoriji nisu počinili fanatici i sociopate već obični ljudi koji su prihvatali tumačenje države da su akcije u kojima učestvuju normalne. "Banalnost zla" označava zlo koje ne zahteva nikakvu posebnu zloću ni pokvarenost, već samo dubok nedostatak mišljenja i suđenja.

Naime, Ajhman se na sudu branio kako je samo izvršavao naređenja, te da on nema odgovornost za Holokaust. Pod izgovorom da je samo bio "točkić u sistemu", Ajhmanova odbrana tražila je oslobađajuću presudu.
Podsetimo, Ajhman je bio komandat visokog ranga u SS-u i igrao je ključnu ulogu u Hitlerovom "konačnom rešenju" protiv Jevreja u Evropi tokom Drugog svetskog rata. Uhvatili su ga agenti Mosada u Argentini, gde je pobegao i živeo pod lažnim identitetom. Potom mu je suđeno i pogubljen je u Izraelu.

Sve ovo neodoljivo podseća na sistem u Srbiji Aleksandra Vučića, u kojem je građanima oduzeto pravo na svaku kritičku misao, jer su zasuti lažima sa režimskim medija, u ime kojih su spremni da počine najgora dela. Sa druge strane, intelektualni deo javnosti, pod izgovorom da je samo "točkić" koji mora izvršavati naređenja u ime sopstvenog opstanka, doprinosi legitimizaciji tiranije, koja dovodi do opšteg sloma i posrnuća države.
Zapravo, Srbija je pretvorena u pojam Arentove "banalnost zla", jer sve ne samo da se pretvorilo u banalno i zlo, već niko ne želi da razmišlja i preuzme odgovornost za budućnost države i njenih građana. A odgovornost je i na građanima, jer je pravo na otpor diktaturi jedno od najsvetijih ljudskih prava.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati