Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Život

[ Izvor: Suboticke.rs ]

17. 11. 2020. 11:55 0

Koliki je tačan broj mrtvorođene dece u Subotici?

Dok Ministarstvo zdravlja tvrdi da je u junu u subotičkoj bolnici zabeležen jedan slučaj mrtvorođenog detata, informacije do kojih je došla redakcija Subotičke.rs govore da su u junu u Subotici zabeležena najmanje dva mrtvorođena deteta i to 23. juna (majka 1991. godište) i 30. juna (majka 1986. godište). Zašto se subotička bolnica u sred epidemije i vanrednog stanja nije pridržavala propisa i standarda koji definišu perinatalni mortalitet?

Redakcija sajta Subotičke.rs početkom septembra došla je do nezvanične informacije, dobijene od izvora unutar bolnice, da je u Opštoj bolnici Subotica broj mrtvorođene dece veći od zvanično predstavljenih podataka.

Redakcija se ovim povodom najpre obratila bolnici 4. septembra, ali nikakav odgovor nije dobila, osim usmenog obećanja direktora Slobodana Puškara da će odgovor “stići uskoro”. Nakon što ih je sekretarica direktora Puškara obavestila da odgovor ipak neće dobiti, 13. septembra su se obratili Ministarstvu zdravlja, zahtevajući informaciju od javnog značaja koja se odnosi na tačan broj mrtvorođene dece u Subotici, ali i mere koje je subotička bolnica preduzela u vezi istraživanja uzroka njihove smrti.

Ministarstvo im je posle nekoliko dana odgovorilo da će odgovor dobiti, ali u roku od 40 dana, što je najduži zakonom predviđeni rok za odgovor javne ustanove, namenjen za vanredne i najsloženije slučajeve koji zahtevaju više vremena za pribavljanje potrebnih podataka i prikupljanje dokumentacije.
Odgovor Ministarstva zdravlja stigao im je elektronskom poštom 29. oktobra, iako je dokument u imejlu bio datiran na 30. septembar, a propratno pismo na 5. oktobar. U odgovoru Ministarstva zdravlja navedeno je da su u periodu jun-avgust u subotičkoj bolnici zabeležena dva slučaja mrtvorođene dece: jedno u junu i jedno u avgustu.

Uz ovaj podatak, Ministarstvo zdravlja je u odgovoru navelo da će zdravstveni inspektori, u skladu sa ovlašćenjima, u narednom periodu izvršiti inspekcijski nadzor u vezi ova dva slučaja mrtvorođene dece.

Iako je uzelo maksimalan rok za odgovor, Ministarstvo zdravlja im je dostavilo, zapravo, tekući izveštaj Odseka za zdravstvenu inspekciju iz Novog Sada koji krajem svakog meseca prikuplja tekuće podatke od zdravstvenih ustanova.
Prema podacima do kojih je došla redakcija, u Subotici su samo tokom juna zabeležena najmanje dva slučaja mrtvorođene dece i to 23. juna (majka 1991. godište) i 30. juna (majka 1986. godište), što nije navedeno u zvaničnim podacima bolnice, ni u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih su došli u bolnici, odeljenju za genetiku subotičke bolnice javio se veći broj majki mrtvorođene dece, nego što bi trebalo da se javi, sudeći prema zvaničnim bolničkim podacima o broju mrtvorođene dece.

Šest dana kasnije, dakle 4. novembra – pokazaće se odmah nakon inspekcijske posete iz Novog Sada – redakcija od Opšte bolnice Subotica ipak dobija odgovor. U odgovoru subotičke bolnice navedeno je da je od 1. marta do 31. oktobra zabeleženo petoro mrtvorođenčadi, od kojih je jedno zabeleženo u oktobru.
Istog dana, Zavod za javno zdravlje obavestio je da je, uvidom u bazu podataka “Prijava rođenja”, utvrđeno da su od 1. marta do 30. septembra iz Opšte bolnice Subotica dostavljene četiri prijave mrtvorođene dece.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih su došli, a na koje nam iz bolnice takođe nije zvanično odgovoreno, u Opštoj bolnici Subotica je u ponedeljak 2. i u sredu 4. novembra boravila inspekcija Ministarstva zdravlja (Odsek za zdravstvenu inspekciju Novi Sad). Tema su bile upravo mrtvorođene bebe, način njihove registracije i način sahranjivanja.

Izvor redakcije navodi da je, zbog nepravilnosti koje je pomenuta inspekcija utvrdila, hitno sazvan sastanak u upravi bolnice, na koji je sekretarica direktora pozvala rukovodioce i saradnike sa odeljenja ginekologije, patologije i genetike. Na sastanku je iznet broj mrtvorođenčadi dobijen sa ginekologije, sa napomenom da je to broj mrtvorođenih beba starijih od 28. nedelje trudnoće. Rečeno je da će taj broj kao odgovor biti poslat Ministarstvu zdravlja i redakciji Subotičke.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Koaliciono pozorištance

Zoran Živković [21.09.2021.]


Anketa

Ko je najbolji Vučićev "prijatelj"?

Rezultati

Video dana

Ko izvuče, njegovo je!