Za koga zvone crkvena zvona | Život | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Život

Direktno.rs

18. 10. 2020. 17:22 4

Za koga zvone crkvena zvona

U Vatikanu je pred krivičnim sudom, u sredu počelo suđenje dvojici sveštenika, jednom za seksualno zlostavljanje dečaka koji pomaže u crkvi i drugom koji je inače bivši rektor Bogoslovije, za prikrivanje tog dela. Od dolaska pape Franja na čelo rimokatoličke crkve, borba protiv pedofilije u redovima rimokatoličkog klira uzima sve vise maha. U poslednjih nekoliko godina rasčinjeno je desetak kardinala i biskupa koji su bili izvršioci ili pomagači u prikrivanju ovih najtežih krivičnih dela.

Sa pravom se pitamo šta čeka Veliki crkveni sud Srpske pravoslavne crkve? Decenijama se otkrivaju mnoge afere u kojima su umešane pojedine vladike, arhijerejski zamenici, profesori - sveštenici, monasi, đakoni i dr.

Prvobitno je zataškana afera sa vladikom Pahomijem. Javnost je ostala uskraćena i za odgovornost vladike Vasilija Kačavende, koji je što bi rekli sportski komentatori na volšeban način penzionisan da ne bi odgovarao za dokazana nedela, pedofilije kao i seksualnog zlostavljanja odraslih, kako muškaraca tako i žena. Naravno, tu su i kazne, ucene, podmićivanja i razni vidovi prisiljavanja kako se ne bi ta njegova nedela otkrila.

Pored ova dva primera tu su i dva još svežija nedela “božijih delatnika”. Prvo je uz ”rame” dvojici episkopa stao protojerej stavrofor, arhijerejski zamenik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, tužilac crkvenog suda Arhieiskopije beogradsko-karlovačke, starešina crkve Ružice na Kelemegdanu, pa još i prodekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu prof. dr Vladimir Vukašinović.

Iako optužen od nekoliko studentkinja za silovanje nikada se nije čak ni izjašnjavao pred bilo kojim sudom ni crkvenim ni državnim za ova teška krivična dela. Čak je s obzirom na to kada su se dešavala silovanja, on u službi i napredovao.

Drugi je najsvežiji. To je episkop remezijanski Stefan Šarić, vikar Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja (Gavrilovića). Episkop Stefan je umešan u slučaj zlostavljanja studenta Akademije SPC za umetnost Marka Žarkova. Razlog je sukob episkopa i studenta oko devojke.

Studenta su otela dvojica pripadnika interventne jedinice MUP-a Srbije i još jedan muškarac, ubacili ga u gepek i odvezli u Batajnicu gde su ga maltretirali i pretukli. Zvanična istraga o ovom slučaju se vodi pred Višim tužilaštvom, a Žarkov je patrijarhu Irineju predao svu dokumentaciju iz istrage koja ukuzuje na umešanost vladike Stefana.

Iz patrijaršije povodom ovog događaja ni do danas nije bilo nikakvog oglašavanja, a vladika je pre neki dan saslušan u Višem javnom tužilaštvu. Tokom saslušanja je odbijao da odgovara na pitanja o otmici, a pozvao se i na Svetu tajnu pričešća, koja kao takva nije poznata u pravoslavnoj teologiji, a ni šire. Da se kojim slučajem pozvao da visokog zvaničnika sadašnje vlasti to bi i razumeli, ovako izgleda da vladika nije bio baš redovan na nastavi.

Takav predstavnik SPC trebalo je da dočeka predsednika Rusije Vladimira Putina 20. oktobra kada je bila planirana ceremonija osvećenja Hrama Svetog Save na Vračaru. No, kao takav ne bi se mnogo razlikovao od trenutne vladajuće kamarile u Srbiji, koja sve je očitije, Srpsku pravoslavnu crkvu udaljava od naroda.

Međutim, protokol prvog čoveka Rusije, vodi računa gde se i sa kim predsednik Putin pojavljuje, pa od posete izgleda neće biti ništa, ovoga puta.

Ovo su samo “procesuisani” događaji, koji očigledno nisu mogli da se sakriju, barem od suda javnosti, ali još sijaset ih imamo kojima se u crkvenim krugovima godinama priča, ali niko ne sme da ih javno kaže.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

AVbey Road

Zoran Živković [26.10.2020.]


Video dana

Veliko plavetnilo

Anketa

Ko vam je najomiljeniji lik iz Kriznog štaba?

Rezultati