Život

[ Izvor: RTS ]

11. 10. 2020. 17:10 5

NE ZNA ŠTA JE ODMOR I GODIŠNJI Baka ima 120 godina radnog staža

Kuvarica iz Motela “Sopoćani”, Budimirka Buda Mladenović, nadaleko je poznata po svojim kulinarskim veštinama, a naročito po teletini koju sprema na žaru - tembal se zove taj specijalitet. Ali tetka Buda koja radi u motelu od svoje 20. godine - radi u dve smene. Od jutra do ponoći i tako punih 66 godina.

Svi se slažu da Budimirka Mladenović ima 120 godina staža, jer nikada nije koristila vikend niti je odmarala bilo koju smenu, a samo četiri puta je otišla na odmor. Njen život je bio kuhinja, zapravo kuhinja motela “Spoćani” postala je njen dom.

- Odrasla sam u siromašnoj porodici, čuvala ovce, a majka mi je rekla da se zaposlim ovde kao kuvarica i tako dođem do svog dinara. Govorila mi je da je to jedini način da kupim haljinu u kojoj bih se mogla udati - govori Budimirka.

Ona nije ni slutila da će vreme od 1954. do danas provesti u kuhinji gde je postala majstor za domaću kuhinju iz novopazarskog kraja, tembal, roštilj, proju, pite, pogače, jagnjetinu ispod sača…
Dolazili su u motel da probaju Budine specijalitete državnici i diplomate. Njena jela pohvalili su Tito, Kardelj, Ranković…

Dobijala je pisma od diplomata iz svih krajeva sveta. A ona je radila u dve smene svakoga dana, spavala po tri ili četiri sata i sutra opet tako - uvek je bila na nogama. Nikada nije otišla na bolovanje.

Buda Mladenović ističe da joj je žao što se nije udala. I dodaje kako često misli o godinama koje su prohujale.
Motel “Sopoćani” smešten je u šumici, gosti uživaju, Buda sprema specijalitete u poznoj starosti, a ptice pevaju o vremenima prošlim i budućim.

Budimirka Mladenović danas ima 85 godina i 120 godina radnog staža. I dalje je u istom prostoru u kome već decenijama radi istim tempom od jutra do ponoći i još uspeva da svakog dana pripremi hranu za oko 100 ljudi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati