Život

S. M.

14. 09. 2020. 21:50 15

GDE ŽIVIMO? Virtuoz pred sudom zbog vežbanja u stanu?!

NIŠ - Vladimir Aćimović (18) iz Niša, student treće godine na Fakultetu umetnosti u Beogradu, kao i Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu, našao se pred Prekršajnim sudom u Nišu jer ga je komšija prijavio da stvara buku, dok vežba na instrumentu u svom stanu! Vrhunskom muzičaru sada preti kazna od pet do 30.000 dinara. Može biti kažnjen, oslobođen ili mu se može izreći opomena.

Kako je rečeno u Prekršajnom sudu u NIšu, policija je protiv njega podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka jer je 16. februara između 10 i 14 sati svirao klavir u stanu, čime je "prekršio Zakon  o javnom redu i miru", član koji se tiče buke u stambenim objektima. On je saslušan  9. septembra,  a u međuvremenu će se izmeriti intenzitet buke, kako bi se utvrdila osnovanost prijave koja je protiv njega podneta.

Mladić, koji je tokom svoje karijere u više navrata predstavljao Srbiju na međunarodnoj sceni, zbog čega je nagrađen stipendijom Ministarstva prosvete za izuzetno nadarene studente, Srbiju je predstavljao na međunarodnom festivalu u Kremlju na kojem je kao predstavnik Ministarstva kulture nastupio sa Predsedničkim orkestrom Rusije, uputio je pismo najvišim državnim instancama i obavestio ih o ovim događajima. 

Za Direktno.rs kaže da se oseća poraženo, jer je verovatno jedina osoba u Srbiji protiv koje je pokrenut  prekršajni postupak zbog sviranja klasične muzike u vremenu propisanim kućnim redom.

- Uprkos čestim odsustvima iz Niša zbog studija na dva fakulteta, godinama doživljavam pritisak iza koga stoji jedan stanar zgrade, svaki put kada se i u vreme propisano kućnim redom, makar i na deset minuta začuje klavir. Moje komšije, svi osim jednog su mi dale saglasnost da par sati dnevno sviram na klaviru, što mi je neophodno za bilo kakvu vrstu napretka. Ostatak umetničkog usavršavanja ostvarujem korišćenjem električnog pijanina, kupljenog samo da bih izbegao dalje šikaniranje. To sam morao da uradim jer nailazim na veliko nerazumevanje, za ono što je širom sveta normalno, posebno u nedostatku specijalnih prostora u relevantnim institucijama - objašnjava Aćimović. 

On dodaje da svira u kratkim vremenskim periodima, isključivo prepodne u zgradi u kojoj svi rade na univerzitetu.

- U pitanju je prvi ovakav slučaj i neverovatno mi je da je sud u Nišu pokazao ovoliko interesovanje zbog njega. Negativna presuda može da bude osnov za dalje pozivanje na sudsku praksu, što bi prouzrokovalo na neki način delegalizaciju muzičkog obrazovanja u Srbiji, jer 90 odsto studenata vežha kod kuće - jada se naš sagovornik.

U doba kad država ne može da se izbori sa bukom na splavovima i bahatim žurkama, tretirati dobrog studenta da izaziva buku i remeti javni red i mir je zaista tragikomično, zar ne? Još ako se setimo da su se naprednjačke horde noćima pele na krovove zgrade, puštale muziku sa razglasa i palile baklje, ova priča i slučaj su zaista apsurdni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati