Život

Lj. S.

22. 07. 2020. 15:55 4

Čitateljka Direktno: Da li se u Srbiji umire samo od korone?

Mom ocu je dijagnostikovan tumor glave pankraesa, koji mu je uklonjen u aprilu prošle godine. Skener u Zemunskoj bolnici je trebalo da potvrdi da je potpuno izlečen, međutim, zbog epidemije koronavirusa, bolnica u martu prelazi u kovid bolnicu, skener biva odložen za 11. avgust, a moj otac u međuvremenu dobija koronavirus - ovim rečima čitateljka Diretkno.rs, Rajka Bilčar, započinje tešku priču o nemaru zdravstvenog sistema i nemogućnosti da spase svoga oca koji se bori sa zloćudnim tumorom više od godinu dana.

Borbu sa tumorom glave pankreasa Predrag (55) je vodio više od godinu dana, sve dok mu ga hirurzi nisu uklonili u aprilu 2019. Mučan proces hemoterapije završio je 24. februara ove godine, ali nijedan lekar mu još uvek nije potvrdio da li je potpuno izlečen.

- Skener, koji mu je zakazan da radi u Zemunskoj bolnici 23. aprila, trebalo je da potvrdi da li je potpuno izlečen ili ne. Zbog epidemije koronavirusa, u martu Zemunska bolnica prelazi u kovid sistem. Nakon toga, ipak uspeva da zakaže u bolnici na Bežanijskoj kosi skener za 2. jul. Međutim, krajem juna, i ova bolnica prelazi u kovid sistem. Jedino što smo uspeli, to je da zakažemo skener na Stomatološkom fakultetu za 11. avgust - započinje priču za Direktno.rs Predraževa ćerka.

Međutim, njima ne preostaje više vremena, jer je njen otac 17. jula dobio simptome koronavirusa.

- Tri dana nakon toga, 20. jula, dobija rezultate testa koji pokazuju da je pozitivan na koronavirus. Sutradan, 21. jula, u kovid ambulanti su ga snimali i ustanovili da ima neke senke na plućima, ali nisu sigurni šta je. Potom su ga uputili kod pulmologa na Bežanijsku kosu, gde je u tom stanju čekao četiri sata. Na osnovu tog snimka iz kovid ambulante, doktor koji ga je pregledao zaključio je da ima metastazu, ali mu to nije napisao u izveštaju, nego je samo prepisao ono što su već napisali u kovid ambulanti. Međutim, u ovoj bolnici odbijaju da mu urade skener sa obrazloženjem da nema temperaturu i upalu pluća - kazala je Bilčar.

Njena porodica je od tog trenutka u agoniji, jer kako kaže, ne znam da li imamo vremena za 11. avgust, sva vrata su nam zatvorena i plašimo se da li će nam i tada ista zatvoriti.

- Ne znamo šta je na plućima, ne znamo u kakvom je zdravstvenom stanju, da li se tumor vratio i u kom obliku, da li je metastazirao, koliko vremena mu je ostalo, kako je korona sve ovo pospešila, kome da se obratimo i koga da molimo za pomoć?! Pa se pitam, da li se u ovoj državi umire samo od korone - pita se čitateljka Direktno.rs i nemoćna ćerka čoveka koji vodi dve teške bitke i čiji život visi o koncu.

Ovo je samo jedna priča o našem zdravstvu, teškoj situaciji, i lošem stanju u državi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati